Život s hrkačem ne samo da uzrokuje razdor u vezi, već donosi i ozbiljne probleme sa zdravljem

Život s hrkačem ne samo da uzrokuje razdor u vezi, već donosi i ozbiljne probleme sa zdravljem

Život s hrkačem ne samo da uzrokuje razdor u vezi, već donosi i ozbiljne probleme sa zdravljem
  • Objavljeno: Subota, 30.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svi koji dijele krevet ili sobu s osobom koja hrče znaju koliko to izazovno može biti, a posljedice koje hrkanje ostavlja na suspavača mogu biti i vrlo ozbiljne. Znanost je dokazala koje zdravstvene rizike nosi život s hrkačem.

Manjak sna

To je najočitija posljedica svakonoćnog “piljenja” u uho koja vodi i do ozbiljnih zdravstvenih problema. I hrkač i osoba koja s njim spava mogu zbog hrkanja izgubiti mnoge sate sna, a san je ključan za dnevni oporavak tijela i za potpuno funkcioniranje bioloških funkcija, kao što su dobro pamćenje i regulacija metabolizma. Za kvalitetan život važno je kontinuirano dovoljno spavati. Partneri osoba s apnejom u snu skloni su buditi se tijekom noći gotovo jednak broj puta kao i oboljeli, onemogućujući time kompletiranje faza sna čime se oštećuju biološki mehanizmi uključeni u taj proces.

Nadalje, osoba koja ne spava i ne odmara se dovoljno, češće griješi, sporije razmišlja, manje je produktivna. Zbog neispavanosti vjerojatno je stalno živčana, što se može odraziti na vezu. Otkriveno je i da je manjak sna rizični faktor za anksioznost i depresivnost. Trajna neispavanost povećava i vjerojatnost za debljanje, ali i za srčani i moždani udar.

Problemi u vezi

Činjenica da vam partner hrčući ne dopušta spavati može s vremenom dobro nagristi vezu. Mnogi takvi parovi odluče spavati odvojeno, nakon što iskušaju čepiće za uši i slična pomagala koja ne daju dobre rezultate. Nije čudno da hrkanje postaje glavni razlog za loše raspoloženje hrkačevog partnera i primarna meta njegovog bijesa. Stalni sukobi oko hrkanja stvaraju negativnu kućnu atmosferu, a česte svađe prouzročit će stres, promjene u apetitu, a čak mogu i oslabiti imunosni sustav.

Koji su rizici života s hrkačem, pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti