Optimist ili pesimist - nema pomoći, jednostavno smo programirani za jedno ili drugo

Optimist ili pesimist - nema pomoći, jednostavno smo programirani za jedno ili drugo

Optimist ili pesimist - nema pomoći, jednostavno smo programirani za jedno ili drugo
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Gledate li na svijet iz perspektive da je čaša napola puna? Ili vam je napola prazna? Ne brinite se, programirani smo da na svijet gledamo pozitivno ili negativno. Studija Sveučilišta Michigan dokazala je da postoje pesimisti i optimisti, a istraživači su zaključili i sljedeće: ako silite negativne da budu pozitivni (odnosno optimistični), postat će - anksiozni.

Takvi smo kakvi smo

- Prvi puta možemo detektirati markere u mozgu koji zaista određuju radi li se o pozitivnoj ili negativnoj misli - tvrde voditelji istraživanja koje je obuhvatilo samo žene, jer one za razliku od muškaraca, navodno, gledaju s više anksioznosti. Ispitivanim ženama pokazan je crtež na koji su trebale upisati pozitivne poruke, a za to vrijeme snimanu su njihove moždane aktivnosti. Slika je prikazivala maskiranog muškarca koji je prislonio nož na vrat nekoj ženi, a rečeno im je da potencijalna poruka može glasiti, primjerice: "Žena se oslobodila stiska nasilnika i pobjegla." Žene u studiji prethodno su razvrstane u skupine: u prvoj su bile one koje su nastojale biti optimistične, u drugoj su bile pesimistične i zabrinute.

Tijekom eksperimenta mozak pozitivnih pokazao je mnogo manju aktivnost nego mozak onih zabrinutih. Uz to, negativne emocije još su se više izrazile kada je od negativki zatraženo da misle pozitivno.

- Nema koristi ako negativnoj osobi kažete da se razvedri ili da pozitivno misli. Radije joj recite da sagleda problem na drugačiji način, da upotrijebi drugačiju strategiju. Dakle, zapravo nema pomoći, takvi smo kakvi smo.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti