Životne navike zbog kojih izgledamo 12 godina stariji

Životne navike zbog kojih izgledamo 12 godina stariji

Životne navike zbog kojih izgledamo 12 godina stariji
  • Objavljeno: Srijeda, 28.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zbog nezdravih životnih navika izgledamo kao da smo 12 godina stariji, pokazalo je britansko istraživanje. Uz to, kombinacija četiri nezdrave navike, pušenja, loše prehrane, nedostatka tjelovježbe i previše alkohola, povećava rizik od smrti Istraživanje je pratilo 5.000 ispitanika u periodu od 20 godina i bilježilo njihovo zdravstveno stanje, a pokazalo se da nezdrav način života povećava rizik od smrti za 85 posto. Dvije loše navike povećavaju taj rizik za 75 posto, a tri za otprilike 65 posto u odnosu na osobe koje nemaju nezdravih navika. Većina smrtnih ishoda uzrokovana je srčanim bolestima ili rakom.

Također, istraživanje je pokazalo da sve četiri nezdrave navike ima šest posto Britanaca, dok je trećina ljudi koji su priznali da puše, previše piju, loše se hrane i ne vježbaju umrla u periodu od 20 godina, koliko je trajala studija.

Pušenje povećava rizik od umiranja od raka za 58 posto, nedostatak tjelovježbe povećava taj rizik za nešto više od 50 posto, a rizik od srčanih bolesti za nešto manje od 50 posto. Za četvrtinu se povećava rizik od umiranja od raka i srčanih bolesti ako osoba pije više od preporučene tjedne doze alkohola. Loša prehrana nema učinak na rak i tek neznatno povećava rizik od umiranja od srčanih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti