Znamo da je seks dobar za tijelo, ali što radi vašem mozgu?

Znamo da je seks dobar za tijelo, ali što radi vašem mozgu?

Znamo da je seks dobar za tijelo, ali što radi vašem mozgu?
  • Objavljeno: Srijeda, 17.04.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Već je poznato da seks ima brojne prednosti za vaše tjelesno zdravlje jer ne samo da sagorijeva kalorije, nego poboljšava imunološki sustavi i produžuje životni vijek.

Osim toga, seks je povezan s poboljšanim kognitivnim funkcioniranjem, uključujući bolju memoriju, što upućuje na provokativnu mogućnost da bi nas seks mogao učiniti pametnijima.

No, kako seks utječe na vaše mentalno zdravlje? Novo istraživanje daje odgovor na to pitanje.

U istraživanju su sudjelovali mladi koji su svakodnevno izvještavali o svojim seksualnim aktivnostima i odgovarali na pitanja o svom mentalnom zdravlju, uključujući i ona o trenutnoj razini pozitivnih i negativnih stanja i raspoloženja. Istraživači su potom uspoređivali kako je seksualna aktivnost povezana s mentalnim blagostanjem sljedećeg dana.

Otkrili su da su osobe koje su imale spolni odnos, sljedeći dan izvijestile o pozitivnom raspoloženju i boljem mentalnom zdravlju.

Također, saznali su da je porast blagostanja privremen i traje samo jedan dan, odnosno da sam čin seksa, s poznatom ili nepoznatom osobom, nije predvidio mentalno raspoloženje za sljedećih nekoliko dana.

Međutim, seksualna intimnost s voljenom osobom povezana s poboljšanim pozitivnim raspoloženjima dva dana kasnije, što upućuje na to da neke vrste seksualne aktivnosti mogu biti dugotrajnije od drugih.

Ovi rezultati odnose se jednako na muškarce i na žene, ali veza između seksa i poboljšanog mentalnog zdravlja bila je jača kod ljudi koji su imali spolne odnose s osobom koju vole i s kojom su u vezi, nego kod neobaveznog seksa.

Fizičke prednosti dovoljne su da se upustite u spolni odnos, a činjenica da seks pomaže i vašem mentalnom zdravlju zasigurno će vas potaknuti da ga češće prakticirate.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti