Znanstvenici blizu stvaranja sintetičke krvi

Znanstvenici blizu stvaranja sintetičke krvi

Znanstvenici blizu stvaranja sintetičke krvi
  • Objavljeno: Srijeda, 12.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su stvorili čestice koje oponašaju neke ključne osobine crvenih krvnih zrnaca, tako utirući put za razvoj sintetičke krvi.

Novo otkriće također bi moglo dovesti do boljih tretmana za po život opasnih uvjeta poput raka.

Istraživači sa Sveučilišta North Carolina koristili su naprednu tehnologiju za proizvodnju vrlo mekane hidrogelne čestice koja oponaša veličinu, oblik i fleksibilnost crvenih krvnih zrnaca.

Tehnologija omogućava česticama da cirkuliraju po tijelu kroz produženo razdoblje.

Istraživači vjeruju kako su rezultati značajni jer se crvena krvna zrnca (eritrociti) prirodno deformiraju kako bi mogli proći kroz mikroskopske pore u organima i uskim krvnim žilama.

Tijekom svog 120-dnevnog životnog vijeka, prave stanice postaju tvrđe te se filtriraju van cirkulacije nakon što više nisu u stanju proći kroz pore slezene.

Osim što su se približili stvaranju potpuno sintetičke krvi, rezultati bi mogli utjecati na nove pristupe liječenja raka.

Stanice raka su mekše od zdravih stanica, što im omogućuje da se uvuku na različita mjesta na tijelu i tako prošire bolest.

Čestice koje u sebi sadrže lijekove protiv raka koje mogu duže ostati u optjecaju, u biti „otvaraju vrata" za agresivnije pristupe u liječenju.

„Stvaranje čestica za produženu cirkulaciju u krvnom toku, od početka je bio veliki izazov za razvoj sistema za isporuku lijekova," zaključio je istraživač Joseph DeSimone, a prenosi Top News.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti