Učinci radijacije na čovjeka

Učinci radijacije na čovjeka

Učinci radijacije na čovjeka
  • Objavljeno: Petak, 24.05.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nakon samo jedne epizode HBO mini serija od pet nastavaka "Černobil" privukla je pozornost gledatelja diljem svijeta i opet oživjela onu jezu koja svima prolazi niz kralježnicu kad se sjetimo te katastrofe. I neminovno si postavljamo pitanje "Kako radijacija utječe na čovjeka?".

Pojedini dijelovi tijela su posebno pogođeni izloženosti različitim vrstima zračenja. Nekoliko faktora uključeno je u utvrđivanje potencijalnih zdravstvenih učinaka izloženosti radijaciji. Oni uključuju:

  • dozu (količina energije pohranjene u tijelu)
  • sposobnost zračenja da našteti ljudskim tkivima
  • koji organi su pogođeni

Najvažniji čimbenik je doza - količina energije pohranjene u tijelu. Što se više energije apsorbira u stanice, veća je šteta. Apsorbirana doza je količina energije koja se apsorbira po gramu tkiva.

Kosa

Gubljenje kose se događa kod izloženosti radijaciji na 200 REM-a ili više.

Mozak

Izlaganje radijaciji od 5.000 REM-a ili većoj može oštetiti mozak. Zračenje ubija živčane stanice i male krvne žile, a može uzrokovati napadaje i trenutnu smrt.

Štitnjača

Određeni dijelovi tijela više su pogođeni izloženosti različitim vrstama zračenja. Štitnjača je osjetljiva na radioaktivni jod. U dovoljnim količinama, radioaktivni jod može uništiti cijelu ili dio štitnjače.

Krvni sustav

Kada je osoba izložena radijaciji od oko 100 REM-a, broj limfocita u krvi će smanjiti, ostavljajući žrtvu osjetljiviju na infekcije. To se često naziva blaga radijacijska bolest. Rani simptomi radijacijske bolesti liče na one od gripe i mogu proći neopaženo ako se ne učini krvna slika.

Prema podacima iz Hirošime i Nagaskija, simptomi mogu trajati do 10 godina i također postoji povećan dugoročni rizik od leukemije i limfoma.

Srce

Intenzivna izloženost radioaktivnom materijalu od 1.000 do 5.000 REM-a će učiniti neposrednu štetu na male krvne žile i vjerojatno uzrokovati zatajenje srca i smrt.

Gastrointestinalni trakt

Oštećenje probavnog trakta izaziva mučninu, povraćanje i krvavi proljev. To se događa kada je žrtva izložena zračenju od 200 REM-a ili više. Zračenje će početi uništavati stanice u tijelu koje se brzo dijele. To uključuje krv, gastrointestinalni trakt, reproduktivni sustav i stanice kose, DNK i RNK preživjelih stanica.

Reproduktivni trakt

Zbog toga što se stanice reproduktivnog trakta brzo dijele, ti dijelovi tijela mogu biti oštećeni nižim razinama kao što je 200 REM. Neke žrtve zračenja će postati sterilne.

Dugo nakon što efekt zračenja oslabi, nastala šteta uzrokuje široki spektar fizičkih problema. Ovi učinci, uključuju leukemiju, rak, i mnoge druge bolesti koje se pojavljuju dvije, tri, čak i deset godina kasnije.

Bolesti krvi

Prema podacima, došlo je do povećanja anemije kod osoba izloženih zračenju. U nekim slučajevima, smanjenje bijelih i crvenih krvnih stanica trajalo je do deset godina nakon izlaganja zračenju.

Katarakta

Došlo je do povećanje stope oboljelih od katarakte kod preživjelih iz Hirošime i Nagasakija, koji su pretrpili djelomičan gubitak kose.

Maligni tumori

Sva ionizirajuća zračenja su kancerogena, ali neke vrste tumora se lakše generiraju od drugih. Prevladava tip leukemije. Broj oboljelih od raka među žrtvama Hirošime i Nagasakija je znatno veći nego u općoj populaciji. Povećao se broj oboljelih od karcinoma štitnjače, raka dojke, raka pluća i raka žlijezda slinovnica. Često prođe cijelo desetljeće ili više prije nego što se pojave maligne bolesti.

Keloidi

Ožiljkasta tkiva koja pokrivaju navodno izliječene opekline počela su bubriti i abnormalno rasti. Keloidi su pronađeni kod 50 do 60 posto onih direktno izloženih toplini zraka. Za keloide se vjeruje da su povezani s učincima zračenja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije