Rizik od autizma povezan s razmakom između prve i druge trudnoće

Rizik od autizma povezan s razmakom između prve i druge trudnoće

Rizik od autizma povezan s razmakom između prve i druge trudnoće
  • Objavljeno: Utorak, 11.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Drugo dijete ima tri puta veću vjerojatnost da će biti dijagnosticirano s autizmom, ako je rođeno u roku od dvanaest mjeseci od svoje braće i sestara, u odnosu na one rođene kroz tri ili više godina, otkrivaju istraživači sa Sveučilišta Columbia iz Lazarsfeld Center for the Social Sciences  u New Yorku.

Istraživači su prikupili podatke od 660.000 djece rođene u Kaliforniji između 1992. i 2002. godine.

Također su otkrili kako trudnoća raspoređena između jedne do dvije godine, ima dvostruki rizik od razvoja autizma kod drugog djeteta u odnosu na one trudnoće koje imaju najmanje tri godine razmaka.

Čak i kada su uzeli u obzir i druge čimbenike koji bi mogli utjecati na rizik od autizma, kao što je dob majke ili oca, niska porođajna težina ili prijevremeni porod, opet je dolazilo do ove poveznice. Autori su dodali kako nisu jasno mogli odrediti mogući uzrok.

Istraživač i sociolog Peter Bearman objašnjava nalaze: „Kada vidite nešto tako čvrsto i stabilno, ono vam jednostavno pruža važan trag prema onome što bi slijedeće trebali tražiti."

Oni sugeriraju kako je možda stvar u tome da majka koja ubrzo postaje ponovno trudna ne može u potpunosti imati obnovljene izvore presudnih hranjivih tvari.

Autori dodaju kako njihovo istraživanje nije uključivalo autizam kod prvorođene djece.

Prethodna istraživanja otkrila su vezu između većeg rizika od autizma kod drugog djeteta, ako je prvo dijete imalo poremećaj iz autističnog spektra, uključujući i aspergerov sindrom.

Bearman je zaključio kako „ovi rezultati očito sugeriraju kako su djeca rođena u kraćim razmacima između trudnoća pod povećanim rizikom od razvoja autizma; najveći rizik je bio povezan s trudnoćama koje imaju razmak manji od jedne godine."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti