Krvni test za otkrivanje Downovog sindroma

Krvni test za otkrivanje Downovog sindroma

Krvni test za otkrivanje Downovog sindroma
  • Objavljeno: Srijeda, 12.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje imaju visoki rizik da će im dijete imati Downov sindrom uskoro bi mogle proći kroz jednostavan test krvi i izbjeći rizične postupke koji mogu izazvati pobačaj.

Takav test krvi pomogao bi da se izbjegne 98 posto invazivnih dijagnostičkih testova koji su trenutno u upotrebi, a koji imaju rizik od 1 naprama 100 kako će potaknuti pobačaj.

Znanstvenici u Kini proveli su ispitivanje na 753 trudnice s visokim rizikom od dobivanja djeteta koje ima Downov sindrom, prenosi Telegraph.

Otkrili su kako je test krvi bio vrlo precizan u pozitivnom otkrivanju onih žena koje imaju bebe s Downovim sindromom te da nije davao negativne rezultate za one koji imaju uvjet za stanje.

Profesorica Rossa Chiu s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, objasnila je kako bi trenutni test krvi bio dosta skup, no daljnja istraživanja i „dotjerivanja" samog testa uvijek su moguća.

Oko tri do pet posto trudnoća trenutno su izložene invazivnim testovima, kao tipa amniocenteza, gdje se uzima uzorak tekućine koja okružuje bebu, ili biopsija korionskih resica, gdje se uzima uzorak stanica iz posteljice, a sve kako bi se dijagnosticirao Downov sindrom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti