Znanstvenici će pokušati dobiti sintetičku krv iz matičnih stanica

Znanstvenici će pokušati dobiti sintetičku krv iz matičnih stanica

Znanstvenici će pokušati dobiti sintetičku krv iz matičnih stanica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Na ovaj bi se način mogle osigurati neograničene zalihe krvi za transfuziju, za koju se, pored svega, ne bi trebalo bojati je li zaražena.

Ovaj trogodišnji projekt predvodit će škotska Nacionalna služba za transfuziju krvi (SNBTS), a u njemu će sudjelovati i NHS Blood and Transplant, te Wellcome Trust, najveća svjetska dobrotvorna medicinska ustanova.

Marc Turner, direktor SNBTS-a, trenutačno sudjeluje u istraživanju koje bi trebalo pomoći u otkrivanju tvari koja prenosi zarazu varijantom CJD-a, ljudskog oblika "kravljeg ludila", a koja se često nalazi u doniranoj krvi. Nekoliko pacijenata zaraženih vCJD-om zarazilo se ovom bolesti upravo transfuzijom donirane krvi.

Ova dva istraživanja trebala bi se ujediniti, pa bi tako svi znanstvenici radili na novom projektu, a ono što ih trenutačno sprječava su više pravne poteškoće nego znanstvene. Nesuglasice među institucijama trebale bi, međutim, biti izglađene, pa se početak istraživanja očekuje već ovaj tjedan.

Znanstvenici će testirati ljudske embrije koji su preostali nakon uspješno izvršenih procesa umjetne oplodnje, a tražit će se oni embriji koji su genetski programirani da proizvode nultu negativnu krvnu grupu, koja je univerzalni donor, odnosno mogu je primiti pripadnici svih drugih krvnih grupa.

Relativno rijetka krvna grupa, koju ima tek oko sedam posto populacije, mogla bi se tada proizvoditi u neograničenim količinama iz matičnih stanica embrija jer se ove stanice mogu neograničeno umnožavati u laboratorijskim uvjetima.

Ideja uništavanja embrija u svrhu stvaranja matičnih stanica potaknula je, naravno, etička pitanja, no u izvještaju piše kako bi, teoretski, tek jedan embrij mogao zadovoljiti potrebe cijele nacije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti