Opijanje i arterije

Opijanje i arterije

Opijanje i arterije
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stanice imunog sustava zaustave se u stijenci krvne žile i uzrokuju upalu i blokadu što je opisano u studiji, objavljeno HealthDayu.
Specifičan način na koji opijanje po tulumima pridonosi začepljenju arterija otkrili su istraživači s University of Rochester Medical Center.

Alkoholna pića sadržavaju etanol, koji se većinom pretvara u acetaldehid. Tim iz Rochestera pronašao je da razine acetaldehida povezane s opijanjem po tulumima čine stanice imunog sustava naziva monociti sklonije priljepljivanju u zidove krvne žile uzrokojući upalu i time pridonose blokiranju krvne žile – aterosklerozi.

Studija pridonosi povećanju dokaza da obrasci konzumacije alkohola imaju velik, ili čak još veći utjecaj na kardiovaskularne bolesti nego ukupna količina alkohola koja je popijena. Rezultati mogu pridonijeti i nastojanjima da se razviju nove metode liječenja protiv ateroskleroze koja može dovesti do srčanog i moždanog udara, izjavili su istraživači.

«Čimbenici kao što je opijanje po tulumima su povezani s povišenim rizikom od bolesti srca, i noviji model upale započinje s objašnjavanjem kako to nastaje,» izjavio je voditelj studije John Cullen, docent na odjelu kirurgije. «Jedan od naših eksperimenata je pronašao da acetaldehid, u razinama u kojima se nalazi u krvi nakon vikend opijanja, povećava broj monocita koji mogu adherirati na stanice koje okružuju krvne žile za 700%».

Studija je objavljena u časopisu «Atherosclerosis».

Opijanje po tulumima ili vikend – opijanje znači konzumaciju 5 ili više pića za muškarce i 4 ili više pića za žene u dva sata, prema definiciji Nacionalnog Instituta Sjedinjenih Američkih Država za zlouporabu alkohola i alkoholizam (U.S. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism). Neke studije opisale su da iregularni obrasci teškog opijanja povećavaju rizik od srčanog udara dva puta.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti