Znanstvenici stvorili ljudski bubreg iz matičnih stanica

Znanstvenici stvorili ljudski bubreg iz matičnih stanica

Znanstvenici stvorili ljudski bubreg iz matičnih stanica
  • Objavljeno: Petak, 15.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici su stvorili ljudski bubreg iz matičnih stanica, što znači da bi ovo iznenađujuće otkriće moglo rezultirati da u pacijentima jednog dana organi narastu sami.

Umjetni organi su stvoreni u laboratoriju uz korištenje ljudske amnionske tekućine te životinjske fetalne stanice.

Trenutno su veliki pola centimetra u dužinu, što je proporcionalno veličini bubrega koje nalazimo kod nerođene djece.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu se nadaju kako će bubrezi izrasti u organ normalne veličine nakon što se transplantira u čovjeka.

Otkriće bi moglo dovesti do toga da će pacijenti stvoriti vlastite zamjenske organe bez rizika od odbacivanja, što je česta komplikacija u postupcima transplantacije.

Fiziolog Jamie Davies, inače profesor eksperimentalne anatomije na Sveučilištu u Edinburghu, nam objašnjava: „Ovo sve zvuči pomalo kao znanstvena fantastika, ali zapravo nije."

„Ideja je započeti s ljudskim matičnim stanicama, a na kraju završiti s organom koji funkcionira."

„Tu smo napravili prilično dobar napredak. Možemo stvoriti nešto što je složeno poput normalnog, fetalnog bubrega."

Istraživački tim se nada kako će liječnici na kraju biti u mogućnosti skupiti amnionsku tekućinu, koja okružuje rastući embrij u maternici, nakon što se rodi beba.

Zatim će se od strane znanstvenika ta tekućina pohraniti u slučaju da se u kasnijem životu kod dotične osobe razvije bolest bubrega. Tako će se ta tekućina onda moći iskoristiti za stvaranje podudarajućeg bubrega.

Stvaranje organa koristeći se pacijentovim matičnim stanicama, rješava problem upotrebe snažnih imunosupresivnih lijekova koje koristimo za sprječavanje tjelesnog odbijanja bubrega od druge osobe.

Prof. Davies dodaje kako bi tehnologija mogla biti spremna za korištenje na ljudima kroz nekih 10. godina, prenosi Telegraph.

Za kraj zaključuje kako je „smrzavanje nekoliko stanica isplativije u usporedbi s troškovima dijalize koja traje godinama."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti