Jabuka dnevno za vaše zdravlje

Jabuka dnevno za vaše zdravlje

Jabuka dnevno za vaše zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 16.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Utvrđeno je kako je ženama na jabučnoj dijeti razina kolesterola pala za gotovo četvrtinu u šest mjeseci, a u isto vrijeme su izgubile i na težini.

Dr. Bahram Arjmandi sa Sveučilišta Floride, opisao je rezultate kao „nevjerojatne", prenosi Telegraph.

Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!

U istraživanju je 80 žena u dobi od 45 do 65 zamoljeno da dnevno kroz godinu dana jedu 75 grama suhih šljiva, a preostalih 80 je zamoljeno da jedu istu količinu sušenih jabuka, uz svoju normalnu prehranu.

Uzorci krvi su uzeti na početku istraživanja te nakon tri, šest i dvanaest mjeseci.

Dr. Arjmandi je izjavio kako su se „dogodile nevjerojatne promjene kod žena koje su jele jabuke već nakon 6 mjeseci, one su doživjele 23 postotno smanjenje razine LDL kolesterola, koji je poznat i kao loš kolesterol."

Također su imale niže razine bio-markera povezanih s bolestima srca, kao što je C-reaktivni protein, a napomenimo da su u prosjeku smršavili 1,5 kilogram.

Jednom jabukom dnevno postignite vitkost!

Jabuke su odavno poznate kao dobar izvor vlakana, no istraživanje dodaje kako one imaju i dodatne zdravstvene beneficije što ih čini plodom koje je „čudo". A dr. Arjamandi napominje kako „svatko može imati koristi od konzumiranja jabuka."

Prethodna istraživanja su pokazala kako pektin u jabukama te spojevi pod nazivom polifenoli, koji su također prisutni u borovnicama, čaju i tamnoj čokoladi, potiču razgradnju masti u krvi te smanjuju upalu stjenki krvnih žila, a ovi čimbenici opet smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti