Znanstvenici stvorili sojino ulje koje je zdravije od svih ostalih ulja

Znanstvenici stvorili sojino ulje koje je zdravije od svih ostalih ulja

Znanstvenici stvorili sojino ulje koje je zdravije od svih ostalih ulja
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Godine istraživanja dokazale su da zasićene i trans masnoće začepljuju arterije, otežavaju srcu da pravilno pumpa krv i jednostavno nisu vrijedne komponente bilo koje prehrane. Nažalost, nalaze se u mnogim namirnicama. No istraživački tim sa Sveučilišta u Missouriju razvio je sojino zrno koje proizvodi ulje koje prirodno ima nisku razinu zasićenih i trans masnoća.

„Kad smo započeli istraživanje, bili smo u potrazi za tri faktora", objašnjava istraživačica Kristin Bilyeu. „Trebali smo ulje dobro za zdravlje srca. Moralo je imati stabilan rok trajanja. Konačno, moralo je biti ekonomski isplativo. Oleinska kiselina je stabilna komponenta ulja i nije zasićena masnoća. Ona ne zahtijeva hidrogenaciju, što stabilizira ulje, ali stvara trans masnoće. Oleinska kiselina je glavni sastojak maslinovog ulja, ali ga nema u velikim količinama u sojinom ulju. Tu smo krenuli sa svojim istraživanjem jer smo htjeli pomoći sojinom zrnu da proizvede više oleinske kiseline u zrnu."

Još u 1970-ima, znanstvenici su otkrili kako su zasićene masti, koje se mogu naći u namirnicama kao što su vrhnje, sir i maslac, jako loše za srce. Dok su tražili zamjenu, istraživači su ciljali sojino ulje. No pošto se sojino ulje upropasti kada se zagrije, istraživači su morali upotrijebiti hidrogenaciju kako bi učinili ulje stabilnim, te su tako stvorili trans masnoću.

Preko prirodnih postupaka oprašivanja, Bilyeu i Grover Shannon, razvili su sojino ulje koje ima visoku razinu oleinske kiseline, koje ne samo da je stabiliziralo ulje, već ga je učinilo i zdravijim. Prirodnim uzgojem se povećala razina oleinske kiseline u zrnu s 20 posto na 80 posto, a u isto vrijeme se smanjila količina zasićenih masnoća za 25 posto.

Osim toga, pošto je novo ulje stabilnije, ono ne zahtijeva hidrogenaciju, koje obično uništava  kvalitetne Omega-3 masne kiseline, koje su odlične za srce.

Nusprodukt istraživanja je da ovo sojino ulje ne samo da ima zdravstvene prednosti, već također može biti atraktivno za tržište biodizela, objašnjava Bilyeu. Visoke razine oleinske kiseline daju sojinom ulju određene karakteristike koje ga čine dobrim za biodizel.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti