Znate li što ljubav čini našem tijelu?

Znate li što ljubav čini našem tijelu?

Znate li što ljubav čini našem tijelu?
  • Objavljeno: Subota, 07.12.2019.
  • Broj pregleda: 332
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Pročitajte neke od najnevjerojatnijih i znanstveno dokazanih učinaka koje ljubav ima na naš um i tijelo.

Prirodni analgetik

Prema nekim istraživanjima kemijski spoj oksitocin, koji se oslobađa u mozgu tijekom zagrljaja, može ukloniti bolove.

Čak i samo gledanje fotografije voljene osobe povećava prag izdržljivosti i smanjuje bol. Razlog tomu jest što mozak povezuje sliku našeg partnera s ugodnom distrakcijom koja čini bol podnošljivijom. Na isti način djeluje i analgetik.

Osim toga, dokazano je i da seksualna stimulacija, također, blokira bol. To je osobito učinkovito kod kronične boli u leđima i kod simptoma artritisa i grčeva.

Zdravlje srca

Ljubav dobro dođe u stresnim situacijama. Istraživanja pokazuju da izražavanje ljubavi smanjuje broj otkucaja srca na pola, a osim toga dugoročno smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Borba protiv bolesti

Ljubavne geste poput držanja za ruke do seksualne aktivnosti, povećavaju proizvodnju endorfina što zauzvrat, jača naš imunitet. Isto tako, osobe koje imaju zdravstvenih problema, a osjećaju se voljeno, bolje reagiraju na liječenje i imaju jaču motivaciju za borbu protiv bolesti.

Borba s nesanicom

Ljubavni hormoni (oksitocin i endorfin) potiču oslobađanje kortizola, hormona odgovornog za stres i to dovodi do boljeg odmora. Također, znanstveno je dokazano da 'hormonski preustroj' koji se događa tijekom seksa je jedan od najučinkovitijih tretmana za dobar san.

Tajna dugovječnosti

Osobe u stabilnim odnosima, posebno u braku, osjećaju zdravije i žive zdravijim životnim stilom. Život u paru, također, pomaže ljudima spriječiti, lakše otkriti i brže otkloniti neki zdravstveni problem. Pokazalo se da ljudi koji se vole i koji su u ozbiljnim i stabilnim vezama žive duže.

Ljubav i iskreni smisleni odnosi nam se ne događaju tek tako. Mi biramo voljeti, biramo poboljšati odnos, te na kraju, mi biramo biti sretni. Bez izražavanja ljubavi, čak i najveća od svih ljubavi će nestati. Imajući to na umu, otvorite svoje srce i pokažite ljubav, zato što je to najefikasniji način da je dobijete još više!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti