Znate li zašto palimo svijeće na adventskom vijencu?

Znate li zašto palimo svijeće na adventskom vijencu?

Znate li zašto palimo svijeće na adventskom vijencu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Advent ili Došašće predstavlja vrijeme pripreme za Božić, a započinje četiri tjedna prije Božića. Adventski vijenac izrađujemo kao simbol Adventa i postavljamo na njega četiri svijeće. Ove nedjelje palimo prvu svijeću na našim adventskim vijencima.

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće i to 20 malih bijelih i četiri velike crvene. Nedjeljom su se palile velike svijeće, a ostalim danima bijele svijeće. One predstavljaju četiri tjedna Došašća. To je bio svakodnevni podsjetnik vjernicima da je vrijeme za duhovnu obnovu prije nadolazećeg Božića.

Što znače četiri svijeće na adventskom vijencu?

  • Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća - simbolizira nadu i iščekivanje.
  • Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska - označava mir.
  • Treća svijeća je pastirska - slavi radost i veselje.
  • Četvrta svijeća je svijeća anđela - donosi ljubav.

Za mnoge ljude adventski vijenac predstavlja omiljeni način proslave mjeseca prosinca koji vode do Božića. Iako je adventski vijenac popularan među kršćanima, mnogi nisu svjesni njegovog bogatog tradicijskog značenja.

Provjerite jesu li osobe koje obilježavaju Božić produhovljene!

Tama i svjetlo

Adventske svijeće prikazuju snažan kontrast između tame i svjetla. U Bibliji se Krist naziva "Svjetlo svijeta", što je suprotno tamnim i mračnim grijesima. Ljudska povijest seže daleko prije Krista, a njegov dolazak se nagovještava svakom novom upaljenom svijećom koja sve više osvjetljava tamu.

Oblik

Kružni oblik vijenca, bez početka i kraja, simbolizira Božju beskrajnu ljubav prema ljudima i vječni život.

Broj

Adventski vijenac tradicionalno sadrži četiri svijeće koje palimo jednu po jednu svake nedjelje. Svaka svijeća predstavlja 1.000 godina. Neki običaji također uključuju petu, bijelu "Kristovu" svijeću koja simbolizira čistoću, a nju palimo na Badnjak ili Božić. Bijela svijeća se obično nalazi unutar adventskog vijenca.

Boja

Ljubičasta je liturgijska boja koja se koristi za označavanje vremena molitve, pokore i žrtve, a koristi se tijekom Adventa i korizme.

Tijekom prva dva tjedna palimo prve dvije ljubičaste svijeće. Treća nedjelja Adventa zove se Gaudete (radost). To je dan u kojem kršćani slave skori dolazak Isusa. Ružičasta je liturgijska boja koja označava radost, tako da treću nedjelju Adventa palimo jednu ružičastu svijeću.

Četvrtu nedjelju Adventa palimo ljubičastu svijeću koja označava posljednji tjedan u kojem očekujemo skoro rođenje Isusa Krista.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti