Sena

Sena

Sena
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istina je da većina ljudi vjerojatno ne bi trebala koristiti laksative (sredstva koja ubrzavaju pražnjenje crijeva) kada bi se pravilno hranila. Ukoliko iz prehrane izbacite voće, povrće i integralne žitarice tj. hranu bogatu biljnim vlaknima, rezultat je siguran - dobit ćete zatvor. A ukoliko već patite od zatvora, najprije trebate promijeniti vlastite navike.

Prehrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor tako što pospješuje kretanje sadržaja u crijevima. Osim toga, potrebno je piti dosta tekućine (do 2 L na dan), najbolje obične vode. Pijenje crnog ili zelenog čaja ne preporučuje se jer čaj sadrži velike količine tanina koji utječe na usporavanje kretanja sadržaja u crijevima. U regulaciji probave može pomoći i svakodnevna tjelesna aktivnost, (npr. šetnje u prirodi) kao i dovoljno vremena za obavljanje higijenskih navika.

Ako baš ništa od navedenog ne pomaže, spas treba potražiti u prirodi koja nam nudi ljekovitu biljku, dokazano učinkovitu u sprječavanju i liječenju zatvora. Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).

Antrakinoni djeluju tako da u području debelog crijeva sprječavaju ponovnu apsorpciju elektrolita i vode. Za taj učinak potrebno je otprilike 6-10 sati pa se čaj preporuča uzeti navečer. Može se primijeniti i ukoliko se želi postići mekanija stolica npr. u slučaju hemoroida ili u pacijenata koji se oporavljaju nakon kirurških zahvata.

Čaj se pripravlja vrlo jednostavno. Za pripremu je najbolje koristiti gotove, standardizirane ljekovite pripravke koji u jednoj žličici sadrže točno određenu količinu ljekovite tvari. Za jednu šalicu je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 g (1/3 ili cijela čajna žlica) čaja ili instant čaja i pustiti da odstoji kratko vrijeme. Uvijek pripremite svježi čaj.

Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vrijeme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao primijeniti tijekom trudnoće i dojenja kao ni u osoba s naglom pojavom bolova u trbuhu i posljedičnim zatvorom koji su posljedica akutnog stanja (upala slijepog crijeva, zapletaj crijeva...).

Nakon uspostavljanja normalne funkcije crijeva prekida se s primjenom čaja do sljedeće potrebne prilike.

Najnovije

Najčitanije