Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Za sigurno izlaganje suncu

Za sigurno izlaganje suncu

Za sigurno izlaganje suncu
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.06.2014.
  • Broj pregleda: 121
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S prvim proljetnim zrakama sunca priroda se počinje buditi, ali i čovjek kao njen nedjeljivi dio. Sunce je izvor života i bitan faktor zdravlja. Izlaganje suncu može imati i povoljan, i štetan učinak, ovisno o dužini i učestalosti izlaganja, o intenzitetu sunčeva svjetla i o individualnoj osjetljivosti pojedinca.

Umjereno izlaganje suncu ima povoljan učinak na ljudski organizam, jer potiče složeni mehanizam tvorbe vitamina D koji regulira metabolizam kalcija i fosfata, i zato je važan za sprečavanje rahitisa i osteoporoze. Osim toga, sunčanje potiče bolji protok krvi, povećava stvaranje hemoglobina i melanina, te potiče ploriferaciju epidermalnih stanica uzrokujući debljanje rožnatog sloja i jačanje otpornosti kože prema štetnim utjecajima okoline. Uz navedeno, poboljšava se osjećaj fizičke i mentalne sposobnosti osobe. Utjecaj sunca na raspoloženje je ogroman. Teško da su pojedinci depresivni dok ih obasjavaju sunčane zrake.

Štetno se djelovanje sunca javlja pri čestom i nekontroliranom izlaganju nezaštićene kože. Akutna su oštećenja vidljiva po crvenilu kože, javljanju plikova, pojavi fotoalergijskih i fototoksičnih reakcija, i smanjenju imuniteta.

Da bi se izbjegla štetna djelovanja sunca kod posebno zahtjevne kože (dječje, kože s bradavicama, ožiljcima i oštećenjima, te one sklone stvaranju mrlja) najbolje je izbjegavati sunčanje u razdoblju između 11 i 16 sati, te upotrebljavati primjerene jače faktore.

Za štetno djelovanje sunčevog zračenja na ljudsku kožu odgovorna su ultraljubičasta zračenja tipa A i B. UV-A zračenje prodire kroz kožu i oštećujući stanice ubrzava starenje kože, te potiče većinu fotodinamičnih reakcija. Izaziva oštećenja DNA stanica i vezivnog tkiva, te pojačava kancerogeno djelovanje UV-B zračenja. UV-B zračenje potiče tvorbu melanina i izaziva direktnu pigmentaciju. Nakon dužeg izlaganja suncu dolazi do oštećenja stanica, ali i krvnih žila. Na koži se pojavljuju mjehuri, javlja se jaka bol, a koža se nakon nekoliko dana ljušti. Nastaju i kronična oštećenja koja se tijekom života akumuliraju.

L´erbolario je proizveo niz proizvoda na prirodnoj osnovi uz primjereno doziranje UVA i UVB filtera, i na taj način spriječio štetno zračenje. U nastanku proizvoda iznimno se pazilo da se zadovolje preporuke Europske komisije za reguliranje pokazatelja zaštite od sunca. Takve preporuke, između ostalog, propisuju razmatranje proizvoda za zaštitu od sunca, ali samo i isključivo onih preparata koji su u stanju pružiti zaštitu od UVA i UVB zračenja veću od 6.

Iz široke palete L´erbolario proizvoda, svaki će tip kože biti zadovoljen pojedinim proizvodom. Uz maksimalnu zaštitu dobiti ćete željeni rezultat i uživati u preplanulosti Vaše kože.

Niski faktor

SPF 6 ulje za sunčanje sa ekstraktom nevena, jojobe i orahovim ljuskama

L´erbolario koža sunčanje

Srednji faktor

SPF 25+ krema za zaštitu lica s aloe verom i oraščićem makadamija

L´erbolario koža sunčanje

SPF 15 krema za ubrzano tamnjenje kože s uljem jojobe

L´erbolario koža sunčanje

Visoki faktor

SPF 50+ krema za sunčanje s uljem zlatne palme

L´erbolario koža sunčanje

 

Visoki faktori za djecu

SPF 30 i SPF 50+ krema za djecu s uljem breskvine koštice i ekstraktom nevena

Proizvodi bez faktora

Mast za brzo tamnjenje s mrkvom, orahovom ljuskom i alojom

 

L´erbolario koža sunčanje

 

Svjetlucava krema poslije sunčanja s uljem zlatne palme i aloe verom

L´erbolario koža sunčanje

Krema nakon sunčanja s ječmom i karite maslacem u ulju argana

 

L´erbolario koža sunčanje

www.erbolario.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije