Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2015.
  • Broj pregleda: 2.085
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti

Nakon konzultacija s dermatologom ili ljekarnikom ustanovili ste da pripadate fototipu I ili II, što znači da vam se koža kod izlaganja suncu zacrveni i vrlo teško tamni. Da li ste time osuđeni na boravak u hladu? Da li morate zaboraviti na sve one aktivnosti koje su vezane uz boravak na moru ili jezeru, a u kojima toliko uživate? Naravno da ne, ali postoje pravila kojih se morate pridržavati i sredstva koja je preporučljivo primjenjivati.

  • Ne izlažite se direktnom suncu u razdoblju od 10 do 16 sati.
  • Nosite šešir velikog oboda i sunčane naočale s UVA i UVAB zaštitom.
  • Prije izlaganja suncu kožu treba potaknuti da aktivira vlastiti zaštitni mehanizam. To je stvaranje melanina, pigmenta zaslužnog za tamnjenje kože. Ljudi svijetle puti imaju značajno manje melanina, a korisno je i upamtiti da ga s godinama sve manje stvaramo.
  • Obavezna je primjena krema s visokim faktorom zaštite, a nužno ih je nanijeti bar pola sata prije izlaganja suncu u debljem sloju i obnavljati zaštitu svakih 2 sata.

Najvažnije je izbjeći opekotine. Opekotine od sunca su upale kože koje nastaju prekomjernim izlaganjem suncu. Neka područja kože postaju crvena, topla i vrlo osjetljiva, a nakon toga se pojavljuju mjehuri. Opekotine se mogu pojaviti i za oblačnog ili maglovitog vremena. One trajno oštećuju kožu, i to ne samo površinski dio, već i one dublje slojeve. Posljedice su dramatične, dolazi do gubitka elastičnosti tkiva, pa koža izgleda naborano i staro. Mogu se pojaviti i sunčane keratoze - hrapava, crvena mjesta na koži izloženoj suncu, stvaranje trajnih pjega i zadebljanja na površini kože.

Mnogi kozmetički proizvodi (sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi, pa i kreme za sunčanje) izazivaju snažnu reakciju na koži kod izlaganja suncu. Crvenilo je na tim mjestima jače i nakon kratkog vremena se pojavljuju mjehuri, a nakon zacjeljivanja mogu ostati smeđe mrlje. Treba biti oprezan i s alergijama na sunce. One se mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana u vidu sitnih crvenih točkica, koje mogu biti i ispunjene tekućinom i često puta izazivaju svrbež.

Kako odabrati najbolji proizvod za vlastitu kožu? Kako se snaći u ogromnoj ponudi na našem tržištu? Pitajte za savjet svog ljekarnika, a sredstvo birajte prema tipu vaše kože. Ako imate masnu kožu nemojte koristiti ulja i masne kreme jer će zatvoriti pore, a mogu i izazvati upalu, te pojavu akni.

Koža je organ koji se redovito i uspješno obnavlja, ali se pretjeranom izlaganju suncu uništava sloj kože koji je ključan za njenu obnovu. Oštećenja se nažalost zbrajaju i nakupljaju svake godine i mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Kako si pomoći?

Proizvodima za sunčanje, namijenjenim osobama svijetle, osjetljive puti iz L'ERBOLARIA koja su ugodne teksture, nemaju toksični, iritirajući ili fotosenzibilni učinak, a pružaju najvišu moguću zaštitu.

Krema za sunčanje s uljem zlatne palme L'ERBOLARIO, visoki zaštitni faktor 50, ml, za lice i tijelo, vodootporna

L´erbolario koža sunčanje

www.lerbolario.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije