Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon konzultacija s dermatologom ili ljekarnikom ustanovili ste da pripadate fototipu I ili II, što znači da vam se koža kod izlaganja suncu zacrveni i vrlo teško tamni. Da li ste time osuđeni na boravak u hladu? Da li morate zaboraviti na sve one aktivnosti koje su vezane uz boravak na moru ili jezeru, a u kojima toliko uživate? Naravno da ne, ali postoje pravila kojih se morate pridržavati i sredstva koja je preporučljivo primjenjivati.

  • Ne izlažite se direktnom suncu u razdoblju od 10 do 16 sati.
  • Nosite šešir velikog oboda i sunčane naočale s UVA i UVAB zaštitom.
  • Prije izlaganja suncu kožu treba potaknuti da aktivira vlastiti zaštitni mehanizam. To je stvaranje melanina, pigmenta zaslužnog za tamnjenje kože. Ljudi svijetle puti imaju značajno manje melanina, a korisno je i upamtiti da ga s godinama sve manje stvaramo.
  • Obavezna je primjena krema s visokim faktorom zaštite, a nužno ih je nanijeti bar pola sata prije izlaganja suncu u debljem sloju i obnavljati zaštitu svakih 2 sata.

Najvažnije je izbjeći opekotine. Opekotine od sunca su upale kože koje nastaju prekomjernim izlaganjem suncu. Neka područja kože postaju crvena, topla i vrlo osjetljiva, a nakon toga se pojavljuju mjehuri. Opekotine se mogu pojaviti i za oblačnog ili maglovitog vremena. One trajno oštećuju kožu, i to ne samo površinski dio, već i one dublje slojeve. Posljedice su dramatične, dolazi do gubitka elastičnosti tkiva, pa koža izgleda naborano i staro. Mogu se pojaviti i sunčane keratoze - hrapava, crvena mjesta na koži izloženoj suncu, stvaranje trajnih pjega i zadebljanja na površini kože.

Mnogi kozmetički proizvodi (sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi, pa i kreme za sunčanje) izazivaju snažnu reakciju na koži kod izlaganja suncu. Crvenilo je na tim mjestima jače i nakon kratkog vremena se pojavljuju mjehuri, a nakon zacjeljivanja mogu ostati smeđe mrlje. Treba biti oprezan i s alergijama na sunce. One se mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana u vidu sitnih crvenih točkica, koje mogu biti i ispunjene tekućinom i često puta izazivaju svrbež.

Kako odabrati najbolji proizvod za vlastitu kožu? Kako se snaći u ogromnoj ponudi na našem tržištu? Pitajte za savjet svog ljekarnika, a sredstvo birajte prema tipu vaše kože. Ako imate masnu kožu nemojte koristiti ulja i masne kreme jer će zatvoriti pore, a mogu i izazvati upalu, te pojavu akni.

Koža je organ koji se redovito i uspješno obnavlja, ali se pretjeranom izlaganju suncu uništava sloj kože koji je ključan za njenu obnovu. Oštećenja se nažalost zbrajaju i nakupljaju svake godine i mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Kako si pomoći?

Proizvodima za sunčanje, namijenjenim osobama svijetle, osjetljive puti iz L'ERBOLARIA koja su ugodne teksture, nemaju toksični, iritirajući ili fotosenzibilni učinak, a pružaju najvišu moguću zaštitu.

Krema za sunčanje s uljem zlatne palme L'ERBOLARIO, visoki zaštitni faktor 50, ml, za lice i tijelo, vodootporna

L´erbolario koža sunčanje

www.lerbolario.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije