Zeleni čaj - izvor ljepote

Zeleni čaj - izvor ljepote

Zeleni čaj - izvor ljepote
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Listići bogati vitaminima i mineralima

Ono što je u drevnim kulturama poznato vijekovima, moderni svijet je otkrio tek prije nekoliko desetljeća. Listovi zelenog čaja pravi su eliksir zdravlja i ljepote, a najpoznatije svjetske kozmetičke kuće natječu se koja će lansirati djelotvorniju kupku, toaletnu vodu, parfem, kremu, losion...

U Japanu i Kini zeleni čaj zovu "čajem nad čajevima", a pije se za smirenje i pročišćenje organizma. Kao u vrijeme stare kineske civilizacije iz koje datira poslovica "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja", listovi zelenog čaja i danas se smatraju najboljim sredstvom za odmor tijela i duše. Posljednjih godina zeleni čaj ne koristi se samo kao zdrav napitak nego i u kozmetičke svrhe.

Zahvaljujući svojstvima zbog kojih se ne podvrgavaju fermentaciji, listići zelenog čaja zadržavaju prirodnu boju, izvornu količinu vlage te bogatstvo vitamina i minerala. Jedan od najvažnijih sastojaka listića zelenog čaja su polifenoli koji imaju jako antioksidacijsko djelovanje jer neutraliziraju slobodne radikale koji najviše utječu na ubrzan proces starenja. Obzirom da djeluju umirujuće na želudac, crijeva i druge unutrašnje organe, u zemljama Dalekog istoka zelenio čaj pije se u velikim količinama.

Znanstveno je dokazano da ispijanje ovog ljekovitog napitka može spriječiti oštećenja stanica koje vodi do raka, srčanih i nekih drugih bolesti, a da sastojci zelenog čaja oživljuju odumrle stanice kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije