Salmonela - kako izbjeći zarazu

Salmonela - kako izbjeći zarazu

Salmonela - kako izbjeći zarazu
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Salmonela se najčešće dobiva tokom ljetnih mjeseci. Većina zaraženih su mala djeca i odrasli slabijeg imuniteta.

Simptomi se obično pojavljuju 12 do 72 sata nakon zaraze, traju 4 do 7 dana, a većina zaraženih se oporavlja bez liječenja. Najčešći simptomi su: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici. Dakle, što je dobra vijest? Postoje jednostavni načini da se zaraza izbjegne.

Perad, mljevena junetina i jaja trebaju biti potpuno kuhani prije jela. To uključuje i hranu posluženu u restoranima. Ako hrana nije dovoljno kuhana, nemojte ju jesti.

Izbjegavajte hranu ili pića koja sadrže sirova jaja, sirovo ili nepasterizirano mlijeko. Jela koja često sadrže sirova jaja su domaće verzije holandskog umaka, Cezarova salata, tiramisu, sladoled i majoneza.

Operite ruke i radne površine sapunom i vodom odmah nakon što su bili u kontaktu sa sirovim mesom ili peradi. U potpunosti operite i meso prije konzumiranja.

Iz hladnjaka svaki tjedan izbacite namirnice kojima je istekao rok trajanja. Pročitajte i slijedite upute na namirnicama kako ih čuvati i koliko traju.

Temeljito operite ruke nakon korištenja WC-a i prije pripremanja hrane.

Držite voćne salate ili povrće u hladnjaku do neposredno prije posluživanja. Ne poslužujte hranu koja je izvan hladnjaka više od četiri sata.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije