Kako spriječiti dječju pretilost?

Kako spriječiti dječju pretilost?

Kako spriječiti dječju pretilost?
  • Objavljeno: Subota, 27.08.2011.
  • Broj pregleda: 2.039
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Budite dobar primjer

Istraživanja pokazuju da će djeca čiji su roditelji ostali u formi najčešće imati zdravu tjelesnu težinu. Nema ništa gore nego reći djetetu što treba učiniti, a ne pružati primjer i raditi to isto. Postavljajući dobre navike i prihvaćajući ih djeci postajete uzor.

Nemojte zahtijevati da sve pojede

Mala djeca instinktivno znaju koliko im je hrane potrebno. Taj instinkt može nestati kada ih roditelji tjeraju da pojedu više nego što mogu. Ohrabrite djecu da jedu dovoljno da zadovolje svoje apetite i da prestanu jesti kada osjete da su siti.

Igrajte se s djecom

Roditelji koji redovito vježbaju sa svojom djecom smanjuju rizik od pretilosti. Djeca uistinu oponašaju ono što njihovi roditelji rade, a to uključuje i fizičku aktivnost. Neka djeca sudjeluju u aktivnostima kao što su šetnje ili vožnje bicikla. Potičite dijete da uživa u tjelesnim aktivnostima s vama i tako ćete provesti dodatno kvalitetno vrijeme s njim.

Uvedite pravilo o obiteljskoj večeri

Djeca čije obitelji obično jedu zajedno barem jedan obrok imaju manju vjerojatnost da će postati pretila. Istraživanja su pokazala da djeca koja redovito večeraju sa svojom obitelji pojedu više voća i povrća, a manje masti. Osim toga, mnoga djeca često jedu brzo. Potičite razgovor za stolom kako bi usporili, a to djeci daje priliku da osjete kada su siti.

Ne koristite hranu kao nagradu

To jednostavno uči djecu da je hrana za utjehu ili nagradu. Ako dijete zaslužuje nagradu bolje da ga odvedete u zološki vrt nego da mu kupite sladoled.

Neka djeca sama uzimaju hranu

Poslužite raznoliku hranu i potaknite djecu da probaju sve. Ako im se ne sviđa određena hrana prvi put, nemojte odustati. Istraživanja su pokazala da često djeca moraju kušati novu hranu 10 ili 11 puta prije nego što im se počne sviđati.

Ograničite vrijeme koje djeca provode ispred televizora

Računalne igre, video igre, Internet, sve to odvlači djecu od aktivnosti. Svakih sat vremena koje vaše dijete provode ispred ekrana je vrijeme kada može biti aktivno. Ograničite gledanje televizija na najviše dva sata dnevno.

Pazite na kalorije u pićima

Djeca, osobito mladi, mogu pretjerivati s konzumacijom sokova i gaziranih pića. To im omogućava da unesu dodatne kalorije uz obrok. Umjesto nezdravih vrsta pića, ponudite im vodu i mlijeko s manje masnoće.

Potičite ih da doručkuju

Djeca koja preskaču doručak imaju veću vjerojatnost da će biti pretili. Kasnije postaju sve gladnija i jedu više kasnije u danu. U idealnom slučaju, doručak treba sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i malo masnoća: jaje, tost i voće ili 100 posto voćni sok, maslac od kikirikija na pecivu i banane, ili zdjelu žitarica s mlijekom i voćem.

Najnovije

Najčitanije