Popis pretraga za svakog muškarca

Popis pretraga za svakog muškarca

Popis pretraga za svakog muškarca
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pretrage i testovi postoje kako bi pomogli ljudima rano identificirati bolesti, kada se još može nešto poduzeti kako bi se spriječila ili umanjila ozbiljnost bolesti. Mnogi muškarci ne vole pretrage i bolnice. Oni ne žele znati da nešto nije u redu s njima. To je razumljivo, ali je pogrešan, i krajnje glup stav.

Odabrali smo neke testove za muškarce koje su predložili liječnici, jer rano otkrivanje može dovesti do prevencije i liječenja koje spašava živote. Ako vam to nije dovoljan razlog za odlazak liječniku, onda pomislite na svoju obitelj. Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju liječnika, potražite ordinaciju najbliže svom domu u našem adresaru.

Kombinirajte redovite preglede i pretrage sa smjernicama za prevenciju bolesti, a zauzvrat ćete biti zdraviji i mirniji.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koje testove i preglede trebate obaviti, i koliko često ih trebate ponavljati. Mislite na svoje zdravlje jer to neće nitko učiniti za vas.

Pretilost

Trebali bi izračunati svoj indeks tjelesne mase, BMI ( Isprobaj BMI kalkulator). Ako je vaš BMI veći od 26, onda vjerojatno imate povećanu tjelesnu masu. Ako je vaš BMI iznad 30, onda se to smatra pretilošću. Povećana tjelesna masa i pretilost povećavaju rizik za mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Trebate se usredotočiti na gubljenje težine. Počnite s uvođenjem zdravije prehrane i tjelesne aktivnosti.

Visoki kolesterol

Na temelju smjernica i drugih stručnih mišljenja, razumne opcije uključuju provjeravanje razine kolesterola svakih 5 godina.

Ako ste mlađi od 35 godina i pušite ili imate dijabetes, visoki krvni tlak ili bolesti srca u svojoj obitelji, razgovarajte sa svojim liječnikom o nadzoru kolesterola u većoj mjeri.

Visoki krvni tlak

Optimalni interval probira za hipertenziju nije poznat. Liječnici preporučuju svake dvije godine za osobe sa sistoličkim tlakom (gornji broj) ispod 120 mHg i dijastoličkim tlakom (donji broj) ispod 80 mmHg, a godišnje za osobe sa sistoličkim tlakom od 120 do 139 mmHg ili dijastoličkim tlakom između 80 do 89 mmHg. Ako imate previsok tlak počnite raditi na promjenama načina života za smanjenje krvnog tlaka.

Rak debelog crijeva

Osim ako imate povijest bolesti raka debelog crijeva u svojoj obitelji, možete čekati do 50. godine za početak probira za rak debelog crijeva. Ako imate povijest raka debelog crijeva u svojoj obitelji, razgovarajte sa svojim liječnikom o ranijem zakazivanju pregleda. Probir za rak debelog crijeva može uključivati kolonoskopiju. To nije zabavan test, ali je puno bolje nego proći to nego kemoterapiju i ostale tretmane za liječenje raka debelog crijeva, ako ga ne otkrijete rano.

Dijabetes

Ako imate visoki kolesterol ili visoki krvni tlak, trebali biste se redovito testirati na dijabetes. Ovaj test je jednostavan test krvi.

Rak kože

Za rak kože, možete učiniti puno samo ako obraćate pažnju na madeže na tijelu. Redovito pregledavajte kožu i madeže, a ako uočite neku promjenu zakažite pregled kod liječnika. Ako vidite bilo koji od znakova raka kože, odmah se javite liječniku. Pazite kako i kada se izlažete suncu. Izbjegavajte najjače sunce i uvijek nanosite kremu s visokim zaštitnim faktorom.

Karcinom prostate

Ispada da je testirane za karcinom prostate kontroverzno. Neki stručnjaci vjeruju da bi svi ljudi trebali proći testiranje, dok drugi vjeruju da je to potrebno samo muškarcima koji imaju visoki rizik. Što vi trebate učiniti? Trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj povijesti bolesti i povijesti bolesti članova obitelji oboljelih od raka prostate.

Depresija

Depresija se često previdi jer se smatra da je to više ženska bolest. Depresija je ozbiljno stanje koje pogađa i muškarce i žene, a često ju je moguće liječiti kombinacijom lijekova i terapije.

Najveći znak depresije je nezainteresiranost za stvari u kojima ste nekada uživali i osjećaj tuge koji nikako ne prolazi. Ako ovaj opis odgovara vama, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Spolno prenosive bolesti

Neke od njih su gonoreja, sifilis, klamidija i HIV. Ako ste seksualno aktivni, razmislite o testiranju na spolno prenosive bolesti.

To su većinom jednostavni krvni testovi ili brisevi. Zapamtite, sigurni seks je najbolji seks.

HIV

HIV je još uvijek prisutna i opasna epidemija. Srećom, novi lijekovi uvelike poboljšavaju kvalitetu i kvantitetu života osoba oboljelih od HIV-a.

Testiranje na HIV treba ponoviti svake godine ako ste imali bilo kakvih iskustva koja vas stavljaju u skupinu povećanog rizika, kao što su:

  • nezaštićeni spolni odnos s više partnera
  • ubrizgavanje droge (u prošlosti ili sadašnjosti)
  • korištenje usluga osoba koje se bave prostitucijom
  • seksualni odnos s partnerom koji je zaražen HIV-om
  • sadašnje liječenje spolno prenosivih bolesti
  • transfuziju krvi između 1978. i 1985. godine

Testiranje na HIV može biti učinjeno jednostavnim krvnim testom. Rezultati su povjerljivi.

Aneurizma abdominalne aorte

Muškarci u dobi između 65. i 75. godine koji su popušili 100 cigareta u životu trebaju biti pregledani za aneurizmu abdominalne aorte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije