Prevencija raka prostate

Prevencija raka prostate

Prevencija raka prostate
 • Objavljeno: Utorak, 25.01.2011.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Nema sigurnog načina da se spriječi rak prostate, ali možete poduzeti neke preventivne mjere koje se tiču prehrane i načina života.

Bilo koji muškarac može dobiti rak prostate, ali je on najčešći kod starijih muškaraca i muškaraca s obiteljskom povijesti raka prostate. Iako su dob i genetika čimbenici koji se ne mogu promijeniti, postoje neki faktori koje možete kontrolirati i na taj način umanjiti šanse za obolijevanje.

Prehrana i sprečavanje raka prostate

 • Jedite umjereno i držite unos kalorija pod kontrolom.
 • Odaberite uravnotežene obroke. Prehrana bogata zasićenima mastima (poput životinjske masti u crvenom mesu) može predstavljati najveći rizik.
 • Jedite voće i povrće. Prehrana bogata voćem i povrćem je povezana s nižim rizikom od različitih vrsta raka. Namirnice bogate folnom kiselinom mogu biti korisne.
 • Odaberite zdravu hranu. Odlučite se za cjelovite žitarice, kao što su smeđa riža i pšenični kruh. Ograničite unos slatkiša i soli.
 • Alkohol pijte samo u umjerenim količinama. Općenito, to znači ne više od dva pića dnevno za muškarce.

Stručnjaci još proučavaju mnoge namirnice kako bi vidjeli da li one mogu pomoći u prevenciji raka prostate. Neke od smjernica su:

 • Jedite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. Iako je prehrana bogata većinom vrsta masti povezana s povećanim rizikom od raka i drugih zdravstvenih problema, postoji iznimka. Omega 3 masne kiseline nalaze se u lososu, haringama i skuši, a mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
 • Jedite proizvode od soje i mahunarki. Soja i ostale mahunarke sadrže fitoestrogene, koji se ponašaju poput hormona estrogena u ljudskom tijelu. Ove kemikalije mogu pomoći u sprečavanju raka prostate.
 • Pijte zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži antioksidanse, kao što su polifenoli koji mogu pomoći u sprječavanju nekih vrsta raka i drugih zdravstvenih problema.
 • Uzimajte dovoljno vitamina D. Neke studije sugeriraju da vitamin D može pomoći u prevenciji raka prostate.

Više o tome koje nutritivne spojeve svaki muškarac treba unositi pročitajte u članku dodaci prehrani koje svaki muškarac treba uzimati.

Pretilost i rak prostate

Istraživači nisu uspostavili izravnu vezu između pretilosti i učestalost raka prostate. Međutim, pretilost može utjecati na razine hormona vezanih uz rizik za rak prostate. Također, može povećati rizik od umiranja od raka prostate.

Strategije za sprečavanje gojaznosti uključuju:

 • Slijedite smjernice za zdravu prehranu
 • Uključite tjelesnu aktivnost u svoj život
 • Vježbajte svaki dan 30 minuta ili više

Selen i vitamin E

Neka ispitivanja prehrane su pokazala da dnevne doze minerala selena, vitamina E ili i jednog i drugog mogu pomoći spriječiti rak prostate. No, daljnja istraživanja pokazala su da ti dodatci nemaju utjecaja na karcinom prostate. U nekim slučajevima, ti dodaci mogu izazvati nuspojave ili dovesti do drugih zdravstvenih stanja.

Prije uzimanja bilo kojeg dodatka, razgovarajte sa svojim liječnikom. To je osobito važno ako uzimate druge bezreceptne lijekove ili lijekove na recept. Uzimanje vitamina, biljnih lijekova ili prehrambenih dodataka može predstavljati zdravstveni rizik, posebno u visokim dozama. Neki čak mogu povećati rizik od raka prostate.

Karcinom prostate općenito napreduje sporije od mnogih drugih vrsta raka. Mnogi ljudi žive s njim godinama.

Godišnji pregled prostate ne može smanjiti rizik od raka, ali možda može pomoći u njegovom ranom otkrivanju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije