10 razloga zašto je plant based prehrana dobra za tebe

10 razloga zašto je plant based prehrana dobra za tebe

10 razloga zašto je plant based prehrana dobra za tebe
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Plant based prehrana se često pogrešno smatra veganskom prehranom jer je bazirana na konzumaciji namirnica biljnog porijekla. Iako je koncept ove dvije vrste prehrane naizgled sličan, postoje neke ključne razlike. Veganska prehrana isključuje sve proizvode životinjskog porijekla, dok se plant based prehrana bazira na voću, povrću, cjelovitim žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima, međutim nije u potpunosti zabranjeno jesti meso i mliječne proizvode, već je poželjno što više smanjiti konzumaciju takve hrane.

Razlozi za prelazak na plant based prehranu su mnogobrojni, od brige za vlastito zdravlje, okoliš, budućnost planeta i etički tretman životinja. Plant based prehrana ima brojne benefite za zdravlje zbog kombinacije različitih čimbenika, kao što je veći unos vitamina, minerala, nezasićenih masti i vlakana, kao i smanjeni unos zasićenih masti, šećera, soli te crvenog i prerađenog mesa.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

Zdravstvene prednosti plant based prehrane

1. Jača imunološki sustav

Voće, povrće, mahunarke i orašasti plodovi sadrže važne hranjive tvari koje se ne nalaze u hrani životinjskog porijekla. Vitamini i minerali, fitonutrijenti i antioksidansi koji se nalaze u hrani baziranoj na biljkama poboljšavaju zdravlje na staničnoj razini, a procesi u organizmu samim time ostaju u ravnoteži što poboljšava funkciju imunološkog sustava.

2. Pomaže u održavanju tjelesne težine

Gubitak težine i održavanje zdrave tjelesne mase nisu primarni cilj plant based prehrane, međutim činjenica je da osobe čija je hrana većinom bazirana na biljkama obično imaju nižu tjelesnu težinu. Jedan od razloga tome je kad jedete većinom hranu biljnog porijekla, automatski jedete manje namirnica koje su bogate šećerima i mastima te dovode do debljanja. Drugi razlog je taj što je hrana biljnog porijekla bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima, što znači da pruža dulji osjećaj sitosti, a tijelo troši energiju čak i tijekom odmaranja kako bi ju probavilo.

3. Pomaže u smanjenju rizika od raka

Brojna istraživanja su potvrdila povezanost između velike konzumacije mesa i povećanog rizika od raka. Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. godine prerađeno meso, poput hrenovki i slanine, svrstala u istu kategoriju rizika za nastanak raka kao i cigarete. Jedno od istraživanja je pokazalo da žene koje su jele 1.5 porciju crvenog mesa dnevno imaju 22% veći rizik da će razviti rak dojke.

4. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Istraživanja su pokazala da vlakna i druge hranjive tvari kojima obiluju namirnice poput voća, povrća i žitarica, sprječavaju bolesti srca, poboljšavaju razinu kolesterola i snižavaju krvni tlak. Samim time, osobe čija je prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti.

5. Smanjuje upalne procese i neutralizira toksine

Esencijalne hranjive tvari koje se nalaze u hrani baziranoj na biljkama imaju snažan učinak na smanjenje upalnih procesa u tijelu. Isti fitonutrijenti i antioksidansi koji jačaju imunološki sustav također neutraliziraju toksine. Dugoročno, plant based prehrana pomaže u zaštiti vaših stanica i tkiva od oštećenja koja mogu dovesti do raka i drugih upalnih bolesti poput artritisa.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Osobe koje jedu samo 1 porciju crvenog mesa dnevno, bez obzira je li riječ o prerađenom ili neprerađenom mesu, imaju veći rizik da će oboljeti od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su otkrili da je meso jedan od najvećih prehrambenih rizika koji uzrokuju dijabetes.

7. Snižava kolesterol

Visok kolesterol može dovesti do stvaranja masnih naslaga u krvi, što može ograničiti protok krvi i potencijalno dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili srčanih bolesti. Prema istraživanjima, prehrana temeljena na namirnicama biljnog porijekla može smanjiti loš (LDL) kolesterol između 10 i 15%.

8. Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

Osim prednosti za fizičko zdravlje, plant based prehrana pomaže poboljšati i mentalno zdravlje. Zapadnjačka prehrana koja je bogata proteinima životinjskog porijekla povećava rizik za razvoj Alzheimerove bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem i orašastim plodovima je povezana s boljim kognitivnim zdravljem. Voće i povrće je bogato polifenolima, a poznato je da polifenoli mogu pomoći u usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti i ublažiti pad kognitivnih sposobnosti.

9. Produžava ukupni životni vijek

Znanstvenici Mayo klinike su otkrili da osobe koje su se 17 godina hranile isključivo namirnicama biljnog porijekla, u prosjeku žive 3.6 godina dulje. Osim toga, istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Association je otkrilo da plant based prehrana smanjuje rizik od svih uzroka smrti za 25 posto.

10. Poboljšava sportske performanse

Sve veći broj profesionalnih sportaša, među kojima je tenisačica Venus Williams, se okreće biljnoj prehrani. Namirnice biljnog porijekla povećavaju viskoznost krvi, što pomaže da više kisika stigne do mišića čime poboljšava sportske performanse i izdržljivost.

Ostale prednosti plant based prehrane

Hrana koju svakodnevno konzumiramo nema utjecaj samo na naše zdravlje, već i na okoliš. Čak 20-35% emisije stakleničkih plinova dolazi upravo iz prehrambenog sustava. Općenito, proizvodi životinjskog porijekla, kao što su govedina, janjetina i mliječni proizvodi, imaju veći utjecaj na okoliš jer je za njihovu proizvodnju i preradu potrebno više resursa. Promjena prehrane tako da jedemo manje hrane životinjskog porijekla, a više namirnica temeljenih na biljkama, može koristiti našem zdravlju i planetu u cjelini.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije