Istražite s nama 8 najprljavijih stvari u kućanstvu!

Istražite s nama 8 najprljavijih stvari u kućanstvu!

Istražite s nama 8 najprljavijih stvari u kućanstvu!
  • Objavljeno: Srijeda, 07.09.2016.
  • Broj pregleda: 643
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Čišćenje, nažalost, ne zaobilazi nikoga od nas. Možemo si olakšati jedino ako svakodnevno pripazimo na red i tako kontinuirano održavamo kuću čistom i urednom.

Uz klasična pospremanja kuhinje, spavaće sobe, kupaonice i ostalih prostorija, često zaboravimo na detalje. Kada bi nas netko pitao da navedemo najprljaviji dio ili stvar u kući, zasigurno bismo spomenuli wc školjku. Na naše iznenađenje, tu je zapravo 8 stvari u kućanstvu koje su prljavije od školjke, a neke od njih koristimo upravo za čišćenje!

Kuhinja spužva

Izgleda bezopasno, ali to je vjerojatno najprljavija stvar u kući. To je zato što dolazi u kontakt s puno površina. Može sadržavati plijesan, E. coli, salmonelu i druge stvari koje uzrokuju alergijske reakcije i ozbiljne bolesti.

Svaki dan stavite spužvicu u mikrovalnu na 2 minute. I mijenjate spužvice svaka 2 tjedna.

Saznajte kako očistiti mikrovalnu!

Sudoper

Sirovo meso, voće i povrće ispiremo upravo u sudoperu. Sve bakterije, nečistoće i pesticidi ostaju na stjenkama sudopera čak i nakon pranja. Kako biste sudoper održali čistim, dezinficirajte dno i bočne strane sudopera 2 puta tjedno.

Jednom mjesečno stavite u odvod izdašnu količinu sode bikarbone, prelijte jednim decilitrom alkoholnog octa i ostavite da djeluje 30 minuta ili preko noći. Alkoholnim octom također možete dezinficirati sudoper.

Četkica za zube

U ustima svakodnevno boravi stotine različitih vrsta bakterija, tako da ne čudi što četkica za zube ne spada u čiste dijelove kućanstva. Želite li joj produžiti rok trajanja, operite ju u perilici za suđe jednom tjedno. Ili ju operite toplom vodom i sapunom, i pošpricajte sredstvom za dezinfekciju.

Pseća zdjelica

Pseće posude za jelo i vodu spadaju u 5 najprljavijih dijelova kuće. Nažalost, naši ljubimci nisu u mogućnosti sami oprati posude, tako da ćete to morati uraditi umjesto njih. Svaki dan očistite zdjelicu toplom vodom i sapunicom ili operite u stroju za pranje posuđa.

Jednom tjedno ih potopite u mješavinu alkoholnog octa i tople vode u omjeru 1:2 i ostavite da djeluje oko 15 minuta.

Aparat za kavu

Ovog se zasigurno ne biste sami sjetili. Dio koji drži vodu je jedan od najprljavijih mjesta u domu jer bakterije vole tamno i vlažno okruženje.

Da biste očistili aparat za kavu, ispunite ga s nekoliko šalica octa i pustite neka odstoji 30 minuta. Zatim uključite uređaj i pustite da ocat iscuri. Nakon toga, ponovite postupak s čistom vodom.

Kotačići na štednjaku

Sigurno nisu na redovnom popisu čišćenja, no razmislite o tome koliko često dotaknete i o tome koliko često ih perete.

Očistite ih u vrućoj sapunici jednom tjedno.

Provjerite kako ukloniti negativnu energiju iz doma!

Kupaonska i kuhinjska slavina

Ispada da slavina ima više bakterija nego kotlić wc školjke ili kvaka na vratima. Slavine očistite jednom tjedno sredstvom za dezinfekciju.

Kuhinjske površine za pripremu hrane

Nažalost, područja gdje se priprema hrana su najčešće dom raznih bakterija kao što su salmonela i E. coli. Kuhinjske površine postaju dodatno opasne kada dođu u dodir s kuhinjskom spužvom, telefonom, torbom ili čak kućnim ljubimcem.

Obrišite ih svaki dan toplom sapunicom i dezinficirajte sredstvom namijenjenim za čišćenje kuhinjskih površina.

Najnovije

Najčitanije