Kako i koja eterična ulja upotrebljavati u ljetnim mjesecima?

Kako i koja eterična ulja upotrebljavati u ljetnim mjesecima?

Kako i koja eterična ulja upotrebljavati u ljetnim mjesecima?
  • Objavljeno: Utorak, 01.01.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Eterična ulja za vruće dane

Ljeti dosta vremena provodimo vani, više smo izloženi suncu, vjetru, a time se povećava mogućnost opeklina, alergija, ugriza insekata kao i bolova u mišićima zbog dodatnih aktivnosti u prirodi. Učestalije su i probavne smetnje, problemi s cirkulacijom, zadržavanjem tekućine te ozljede stopala jer smo često bosi.

Najprirodniji način otklanjanja takvih tegoba koje većina nas iskusi za ljetnih mjeseci jesu eterična ulja. Želimo vas savjetovati i objasniti vam zašto biste trebali imati neka eterična ulja u svojoj torbici prve pomoći. Za početak trebali biste imati čistu tkaninu koja služi kao topli ili hladni oblog ili za čišćenje područja kože oko rana. Potreban je i zavoj, bazno ulje (bademovo ili ulje gospine trave - kantarion) te malo aloe vera gela. Od mnoštva eteričnih ulja različitih ljekovitih djelovanja preporučujemo vam sljedeća: čajevac, lavandu, lemon grass, anis, metvicu, eukaliptus, komorač, ružmarin, borovicu, sandal, lovor, bergamot, citronelu, limun i naranču.

Eterično ulje čajevca sa svojim antifungalnim i antiseptičkim djelovanjem izvanredno je učinkovito kod opeklina, atletskog stopala, posjeklina, ogrebotina, kao i svrbeža nakon uboda insekata. To eterično ulje može se nanositi na kožu u koncentriranom stanju bez razrjeđivanja u baznom ulju, što olakšava njegovu uporabu. Kako se nanosi u kapima, na posjeklinu ili na mjesto uboda insekta bit će dovoljno nakapati jednu ili dvije kapi eteričnog ulja čajevca. Pritom treba paziti da je riječ o 100% čistom eteričnom ulju jer jedino takvo ulje ima potpuni aromaterapeutski učinak. Čajevac je još iznimno koristan i ako boravite u prirodi. Nekoliko kapi toga ulja namazanog oko ušiju, ispod pazuha i u pregibu koljena spriječit će priljepljivanje krpelja.

I eterično ulje lavande može se upotrebljavati nerazrijeđeno u baznom ulju. To ulje suzbija alergije na koži, pomaže kod modrica, opeklina (i sunčevih), glavobolja, ugriza kukaca. Ako je problem akutan, na određeno mjesto preporučuje se staviti oblog od hladne vode s dodatkom lavande i metvice, a nakon toga namazati aloe vera gelom, kao balzamom, s dodatkom još kap-dvije lavandinog eteričnog ulja. U kasnijoj se fazi može nanijeti i ulje gospine trave kao bazno ulje s dodatkom 4 do 5 kapi lavande za njegu kože nakon izlaganja suncu.

Eterično ulje lemon grassa također djeluje kao antiseptik i fungicid, olakšava mišićnu bol, poboljšava i stimulira cirkulaciju te čini mišiće gipkijima jer pomaže u uklanjanju mliječne kiseline koja se taloži u mišićnom tkivu zbog velikih napora ili ponavljanja sličnih pokreta. Može se napraviti oblog s eteričnim uljem lemon grassa koji se privije uz bolni mišić. Lemon grass odlično suzbija i gljivične infekcije koje su česte ljeti.

Za poticanje boljeg metabolizma i cirkulacije možemo upotrebljavati eterična ulja komorača i anisa i to nakapane u "belobazu" (možete kupiti u ljekarni). U 50 grama belobaze dodati 10 kapi komorača, 9 kapi anisa i 3 kapi ružmarina i takvom kremom namazati tabane ili lagano umasirati u predio oko želuca. Komorač, anis i ružmarin djeluju kao diuretici, potiču cirkulaciju te na taj način potiču detoksikaciju organizma. Anis djeluje i na probavni sustav olakšavajući probavne tegobe, nadutost, vjetrove, te pomaže i peristaltici crijeva koja je ljeti često poremećena zbog promjena mjesta boravka i putovanja.

Metvica i lavanda tijekom putovanja u vašem autu mogu biti izvor mirisa, a ako tko ima poteškoće s mučninom,bilo bi dobro kap-dvije nakapati na maramicu i povremeno tijekom putovanja mirisati.

Za plažu i odlazak na kupanje obvezno treba staviti u svoju torbu lavandu, eukaliptus i čajevac. Lavanda i čajevac mogu se izravno nanositi na ogrebotine, čak i u djece. Eukaliptus služi i pri začepljenju dišnih puteva. Želite li se riješiti dosadnih kukaca, načinite mješavinu od 50 g belobaze ili bademova ulja u koje ukapate 10 kapi lemon grassa, 6 kapi anisa i 4 kapi eukaliptusa i lagano namažete ruke, noge, vrat, tj. sve dijelove koji su izloženi doticaju s kukcima. Preporučuje se primjena te mješavine samo u večernjim satima ili u vrijeme oblačnih dana jer je upotreba smjese dok smo izloženi suncu iznimno opasna.

Za boravak u planini obvezno pripremite borovicu, eukaliptus, čajevac, lavandu, ružmarin i lovor. Lovor savjetujemo kod problema s dišnim putevima koji se često pojavljuju tijekom ljeta. Nekoliko kapi lovora staviti u malo kreme ili bademova ulja te namazati grudni koš i leđa. Ljeti je koža često isušena. Zato u svoju kremu za tijelo stavite nekoliko kapi ulja sandala i lavande (djeluje i smirujuće) i namažite se nakon tuširanja.

Kod probavnih smetnji primijenite eterično ulje borovice. Jednu kap borovice stavite u čašu vode i popijte. Izazvat ćete podrigivanje koje će olakšati probleme. Ako je stanje ozbiljnije, potražite liječničku pomoć.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije