7 stvari na koje MORATE misliti kada zalijevate biljke (a vjerojatno zaboravljate)

7 stvari na koje MORATE misliti kada zalijevate biljke (a vjerojatno zaboravljate)

7 stvari na koje MORATE misliti kada zalijevate biljke (a vjerojatno zaboravljate)
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Opće je poznato da je pravilno zalijevanje u uzgoju biljaka prioritet. Moguće je i da pretjerujete, a i da im ne dajete dovoljno vode, stoga je ključno utvrditi koliko često i kako zalijevati biljke. Iako nekim biljkama nije potrebna sunčeva svjetlost, voda je nešto što svakoj treba.

Svaka biljka je drugačija, kao i njezin okoliš. Istoj će biljci trebati više vode ako je postavljena na sunčanom mjestu nego na sjenovitijem, starije i veće biljke će biti žednije od manjih i novijih itd. Kako biste bili sigurni da ih pažljivo zalijevate, morat ćete obratiti pozornost na sve ove čimbenike. U nastavku donosimo savjete za zalijevanje biljaka po mišljenju stručnjaka.

Obratite pozornost na vremenske prilike

To koliko vode biljkama treba ovisi o godišnjim dobima. Tijekom zime obično trebaju manje vode jer su dani kraći i biljke su u fazi odmora. U vrijeme umjerenih temperatura, osobito u proljeće, zalijevajte biljke jednom tjedno.

Biljke će trebati više vode kako temperatura raste, u kasno proljeće i ljeto, jer više topline uzrokuje isparavanje vlage prije nego što je biljka može iskoristiti. Možda ćete ustanoviti da je svoje biljke morate zalijevati nekoliko puta tjedno ili čak svakodnevno.

Prilagodite količinu vode

Veličina biljaka vam može pomoći u određivanju koliko im je vode potrebno. Veće biljke trebaju više vode, dok manje biljke trebaju manje vode. Obavezno prilagodite količinu vode veličini biljke.

Osim toga, velike posude s malim biljkama mogu zadržati puno vlage, pa količinu vode prilagodite prema tome. Male posude ili viseće biljke će možda trebati zalijevati dva puta dnevno, dok se velike posude mogu zalijevati i svaki dan.

Zalijevajte ih u određeno vrijeme

Biljke je najbolje zalijevati ujutro ili navečer, bez obzira na to zalijevate li ih jednom tjedno, jednom dnevno ili dva puta dnevno. Ovo posebno vrijedi za biljke na otvorenom i pomaže u izbjegavanju gubitka vlage isparavanjem.

Budući da je tlo ujutro hladnije, jutarnje zalijevanje omogućuje da voda prodre u korijenje prije dnevnog sunca. Isto se može reći i za kasno večernje zalijevanje.

Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje

Iako biljke vole vodu, pretjerano zalijevanje može biti štetno. Biljke zalijevajte dok voda ne počne kapati iz drenažnih otvora na dnu. Posude bez drenažnih rupa bi trebale imati neki oblik zaštite od truljenja korijena, bilo da se radi o kamenju ili nekom drugom mediju za upijanje viška vode na dnu.

Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje uslijed kojeg će voda curiti iz drenažnih rupa na dnu. Ako je vrh zemlje je vlažan, vjerojatno još ne morate ponovno zalijevati biljku.

Zalijte tlo

Iako obično kažemo "zalijevanje biljke", važno je zalijevati zemlju tj. tlo umjesto same biljke. Vodu treba sipati u tlo, a ne u lišće ili cvijeće. Time se osigurava da voda završi tamo gdje je potrebna - kod korijena. Izlijevanje vode na samu biljku može dovesti do gljivičnih bolesti, pa čak i opekotina na lišću.

Budite strpljivi

Neke biljke i cvijeće, posebno ono koje stoje vani, mogu izgledati uvenulo u najtoplije doba dana. Nemojte paničariti i samo dodajte vodu. Biljke uvenu jer im je to mehanizam samozaštite kako im korijenje ne bi izgubilo previše vlage. Pričekajte da vidite hoće li biljke ponovno oživjeti nakon što se ohlade na kraju dana, kada zađe sunce. Ako ne, možda će im trebati malo više vode ili češće zalijevanje.

Održavajte posude suhima

Iako se ovo može činiti kontraintuitivnim, održavanje dna posude suhim je važno za zdravlje biljke. Ako se posude ostave u vodi ili se prečesto potapaju u vodu, može doći do truljenja korijenja i umiranja biljke. Ako ispod žardinjera koristite tanjuriće za sakupljanje vode i prljavštine, ispraznite ih nakon zalijevanja i nakon kiše kako bi korijenje i tlo ostali vlažni - a ne natopljeni.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije