5 stvari koje trebate napraviti s dolaskom proljeća da bi vaše biljke bile zdravije i ljepše

5 stvari koje trebate napraviti s dolaskom proljeća da bi vaše biljke bile zdravije i ljepše

5 stvari koje trebate napraviti s dolaskom proljeća da bi vaše biljke bile zdravije i ljepše
  • Objavljeno: Subota, 09.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi, a niti kućne biljke nisu izuzetak. S rastom temperatura i završetkom stanja mirovanja, godilo bi im malo više pažnje i njege. U nastavku pročitajte pet jednostavnih koraka uz koje će vaše biljke ovog proljeća bolje cvjetati, napredovati i jednostavno izgledati bolje.

  • 7 biljaka koje pročišćavaju zrak i mogu pomoći u uništavanju plijesni

Presadite ih u veće posude

Provjerite jesu li biljke prerasle posude u kojima ih trenutno držite. Ako korijenje izlazi na površinu tla ili se počinje gužvati u posudi, vrijeme je za presađivanje. Odaberite posude koje su barem nekoliko centimetara veće u promjeru od onih u kojima su trenutno, kako bi korijenje imalo dovoljno prostora za rast.

Očistite lišće

Prašina i prljavština se tijekom vremena mogu nakupiti na lišću biljaka, što može ometati njihovu sposobnost apsorpcije svjetlosti i disanja, to jest, obavljanja fotosinteze. Koristite blagu otopinu netoksičnog sapuna i vode ili jednostavno obrišite lišće vlažnom krpom kako biste ga očistili i omogućili mu da bolje obavlja svoju temeljnu funkciju.

Provjerite korijenje

Proljeće je idealno vrijeme za pregled korijena biljaka. Pažljivo izvadite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Ako primijetite trulež ili gužvanje korijenja, odstranite oštećene dijelove i presadite biljku u svježu zemlju. Bitno je naglasiti da se hranjive tvari iz tla biljke s vremenom isperu ili iscrpe, pa onda korijen biljke ne može zadržati dovoljno vlage ili počne propadati.

Koristite prihranu ili gnojivo

Proljeće je vrijeme kada neke biljke trebaju dodatnu hranu kako bi počele rasti i cvjetati. Koristite organska gnojiva ili tekuće hranjive otopine kako biste osigurali da vaše biljke dobivaju sve potrebne nutrijente. Kada ovo činite, dobro pazite da koncentraciju prihrane ili gnojiva prilagodite i vrsti i veličini biljke na koju ga primjenjujete.

Prilagodite svjetlost

Promjene u duljini dana mogu utjecati na količinu svjetlosti koju biljke dobivaju. Provjerite dobivaju li biljke na mjestu gdje ste ih odložili i dalje dovoljnu količinu svjetlosti i premjestite ih ako je potrebno. Moguće je da im je trenutno previše ili premalo svjetla, a i jedno i drugo može loše utjecati na njih.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije