Želite prestati pušiti? 5 koraka koji zauvijek otklanjaju loše navike

Želite prestati pušiti? 5 koraka koji zauvijek otklanjaju loše navike

Želite prestati pušiti? 5 koraka koji zauvijek otklanjaju loše navike
  • Objavljeno: Subota, 24.10.2015.
  • Broj pregleda: 443
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako se iskradate iz kuće kako biste zapalili cigaretu usprkos obećanju da ćete prestati pušiti, niste jedini - posustajanje je tek dio cijeloga procesa suzbijanja loših navika, govori stručnjak za promjene ponašanja dr. Carlo Di Clemente.

To se ne odnosi samo na prestanak pušenja, isti je postupak i kod odlaska na dijetu ili početka treniranja. Početnički neuspjeh je jednostavno neizbježan. Ali, umjesto da se zbog toga grizete i osjećate slabima, radije preispitajte svoj "plan napada".

Pročitajte koje su prednosti prestanka pušenja.

- Valja uvijek imati na umu nekoliko stvari: ako se poskliznete, ne odustajte, ako posustanete, popravite plan, ako se vratite na staro, popravite cijeli proces, a nakon što uspijete, proslavite uspjeh - savjetuje Di Clemente.

On predlaže pet ključnih koraka za otklanjanje loših navika, od razmišljanja o promjeni do fizičkog pokretanja akcije.

1. Faza predrazmatranja

U početnoj fazi prepoznajete problem, ali mu još ne prilazite ozbiljno. Npr., mislite kako pušenje nije dobro za vas te da bi valjalo prestati, ali i dalje pušite.

2. Faza razmatranja

Sada više ne mislite, već znate da trebate prestati s lošom navikom, ali još uvijek ne poduzimate ništa konkretno.

3. Faza odluke

Nakon dugog razmišljanja, konačno se odlučujete na promjenu, kreirate plan kako to postići, ali i dalje odugovlačite s početkom.

4. Faza akcije

Došao je i taj dan - naglo napuštate svoju lošu naviku i vrlo ste samouvjereni da ćete u tome i uspjeti, međutim, realnost je drukčija.

5. Faza održavanja

Na kraju ipak posustajete, ali i postajete bogatiji za novo iskustvo. Uviđate u čemu je problem i zašto niste uspjeli pa u skladu s time preispitujete svoj plan te krećete ispočetka. Istina je da jedino tako možete uspjeti, piše Daily Mail.

Upoznajte se sa zdravstvenim prednostima prestanka pušenja!

Najnovije

Najčitanije