Što će vam nedostajati kada prestanete pušiti?

Što će vam nedostajati kada prestanete pušiti?

Što će vam nedostajati kada prestanete pušiti?
 • Objavljeno: Nedjelja, 22.11.2015.
 • Broj pregleda: 1.115
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Pušenje može biti:

 • dio svakodnevne rutine
 • način suočavanja sa stresom
 • način da poboljšate koncentraciju
 • nagrada
 • zanimacija
 • oblik druženja
 • pauza između obveza
 • dio vašeg identiteta.

Pušenje kao dio svakodnevne rutine

Pušači često ističu da je cigareta kao nagrada nakon obavljenog zadatka.

Pušenje može odrediti vaš dan. Obilježiti da ste jednu stvar završili i da se pripremate započeti s drugom. Osigurava rutinu i pomaže kod organizacije dana tako da ga dijeli na više cjelina.

Pročitajte kako pušenje uništava vaš san.

Kada prestanete pušiti, trebat ćete naći neki drugi način da obilježite promjene. Na primjer, popijte čašu vina nakon posla, nazovite prijatelja u pauzi ili prošećite.

Pušenje kao način suočavanja sa stresom

Pušenje može dobro poslužiti kod ublažavanja negativnih osjećaja, kao što su stres, tjeskoba i razdražljivost.

Cigareta pušačima služi da prevladaju emocije i polagano grade psihološku ovisnost, barem kada su u pitanju događanja oko njih.

Pročitajte zašto nije lako prestati pušiti.

Potpuno je normalno da nakon prestanka pušenja imate problema s naglim promjenama raspoloženja, naročito ako ste pušenje koristili za suočavanje s negativnim emocijama.

Pušenje za poboljšanje koncentracije

Pušači često posežu za cigaretom kada su pod pritiskom, kada im treba neki dodatak. Većina pušača vjeruje da cigareta potiče koncentraciju, ali to nije istina.

Osjećaj povećanja koncentracije je zapravo osjećaj olakšanja do kojega dolazi nakon što zapalite cigaretu poslije određene pauze.

Pročitajte 10 zdravstvenih prednosti prestanka pušenja.

Tijelo pušača treba konstantan izvor nikotina tijekom dana. Kada se razina nikotina smanji, osjećate simptome nikotinske krize i koncentracija pada. Drugim riječima, pušenje ne poboljšava koncentraciju već ju zapravo narušava.

Pušenje kao nagrada

Pušači često cigaretu koriste kao motivaciju ili nagradu. Primjerice, pušenje prije dosadnog zadatka ili na kraju napornog radnog dana.

Pročitajte koje su prednosti prestanka pušenja.

Kada prestanete pušiti, morat ćete pronaći drugi način da se nagradite. Sjednite i popijte šalicu vruće čokolade, prelistajte novine, prošećite ili uživajte u toploj kupki.

Pušenje kao zanimacija

U većini slučajeva pušenje popunjava pauzu i slobodno vrijeme, naročito kada vam je jako dosadno, primjerice, dok čekate autobus.

Pročitajte kako prestati pušiti i na prirodan način izliječiti pluća.

Može biti dobar osjećaj držati cigaretu u ruci dok se ne osjećate potpuno opušteno u nekim situacijama, ali pronađite novi način da se suočite sa sramežljivošću i tjeskobom tijekom društvenih događanja.

Pušenje kao oblik druženja

Možda na poslu pušite pod pauzom s kolegama, partner i najbolji prijatelj također puše. Prestanak pušenja može označiti promjenu u društvenim navikama.

Morat ćete se na neko vrijeme pozdraviti s nekim društvenim okupljanjima, primjerice odlazak na piće poslije radnog vremena ili tijekom pauze.

Provjerite kako izgleda tijelo pušača i nepušača!

Prestanak pušenja može biti teži ako vaš partner puši i ako ste pušenje doživljavali kao zajedničku aktivnost koja vas opušta i u kojoj uživate.

Pušenje kao pauza između obveza

Jako mali broj pušača će ostaviti cigaretu kako bi nešto odradili. Većinu vremena će vam dati do znanja da su sada uzeli pauzu i da će nastaviti kada popuše cigaretu do kraja.

Pročitajte zašto trebate prestati pušiti baš sada.

Morat ćete naći drugačiji način da signalizirate kolegama, prijateljima i obitelji da ne želite da vas ometaju.

Pušenje kao dio vašeg identiteta

Oznaka pušač vama može predstavljati važan dio identiteta, naročito ako ste počeli pušiti u mlađoj životnoj dobi.

Kada razmišljate o sebi kao o pušaču, vjerojatno pronađete veliki broj osobina koje smatrate kvalitetnima, kao što je susretljivost ili buntovnost.

Pročitajte što trebate znati o prestanku pušenja.

Kada prestanete pušiti, morat ćete zaboraviti na ovakav način razmišljanja i pronaći druge osobine koje smatrate kvalitetnima, a ne vežu se uz pušenje.

Najnovije

Najčitanije