Kakvu moć krije dodir?

Kakvu moć krije dodir?

Kakvu moć krije dodir?
  • Objavljeno: Petak, 19.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Kada malo bolje razmislimo, osjetilo dodira je uistinu dar. Mogućnost da nekoga dotaknete, poljubite ili zagrlite ne treba shvaćati zdravo za gotovo. Za dodir bi se moglo reći da je to jezik koji instinktivno znamo, ali vještina koju shvaćamo zdravo za gotovo. Ono što kažemo dodirom može reći puno više od onog što izgovorimo.

Dodir je pod utjecajem emocija

Naša percepcija dodira može biti uvjetovana društvenim normama. Interakciju s drugom osobom shvaćamo puno pozitivnije kada je inicirana pozitivnom namjerom. Dodirom možemo prenositi svoje emocije. Upravo zato bi se moglo reći da je dodir puno više od fizičkog. Dodir je prijenos energije, emocija i raspoloženja s jedne osobe na drugu.

Saznajte što se dogodi kada upoznamo srodnu dušu!

Dodir uključuje rad dviju različitih strana mozga

Ljudski mozak za percepciju dodira koristi dvije različite strane. Jedna je osjetilna, a druga emocionalna. Osjetilna strana je ona koja percipira fizički dio dodira – teksturu, mjesto, pritisak, vibraciju i slično. Emocionalna strana je ona koja percipira razloge dodira i kako se zbog dodira osjećamo.

Većina osjećaja stvorenih nakon dodira je emocionalno neutralna. Odnosno, emocije će se probuditi ako dodir dolazi od osobe prema kojoj gajimo neke osjećaje.

Dodir je prvo osjetilo koje razvijamo

Čovjek osjetilo dodira razvija već tri tjedna nakon začeća. U osmom tjednu embrio počinje percipirati dodir kao stimulaciju.

Osjetilo dodira se vrlo brzo počinje širiti na druge dijelove tijela. Na području genitalija se razvije već nakon 10 tjedana, dlanova nakon 11 tjedana, stopala nakon 12 tjedana, abdomena i stražnjice nakon 17 tjedana. U 37. tjednu je osjetilo dodira prošireno na sve dijelove tijela, osim na područje glave.

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da se osjetilo dodira uistinu počinje razvijati već u maternici. Fetus je u stanju predvidjeti kako namjestiti glavu prije nego li počne primicati ruku glavi i ustima.

Provjerite kako dosegnuti najveću sreću!

Dodir na život utječe na niz različitih načina

Utjecaj dodira na naš privatan i poslovan život je raznolik i definitivno neočekivan. Kada su znanstvenici istraživali osjetilo dodira, došli su do sljedećih otkrića:

  • Češanje je zarazno jer čovjek ima razvijen instinkt za obranu od zaraznih bolesti.
  • Rukovanje prije natjecanja može odrediti rezultat natjecanja.
  • Naš mozak više voli osjećaj blage boli nego svraba.
  • Fizička interakcija tijekom intervjua za posao utječe na vjerojatnost zaposlenja.

Dodir je ključan za razvoj i zdravlje

Dodir je vrlo važan dio emocionalnog i mentalnog zdravlja. Ovo je naročito istinito kod novorođenčadi i djece do 8 godina starosti. Dodir utječe na razvoj imunološkog i probavnog sustava. Vrlo brzo dodir postaje neizostavan dio života. Dodir je ključan u ostvarenju komunikacije s drugim ljudima. Istraživanja su pokazala da dodiri s dragom osobom može ublažiti anksioznost, regulirati razinu krvnog tlaka i povećati povezanost između dviju osoba.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije