Prednosti slušanja glazbe

Prednosti slušanja glazbe

Prednosti slušanja glazbe
  • Objavljeno: Utorak, 01.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Glazba, jezik duše, star je koliko i čovječanstvo. Dok se glazbeni ukus razlikuje od osobe do osobe, gotovo svatko uživa u nekoj vrsti glazbe. Ali zajedničkim promatranjem, istraživači su povezali glazbu s općim zdravljem. Nedavna studija zaključuje da slušanje glazbe ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi svih dobi.

Terapijske prednosti glazbe mogu se pratiti unatrag sve do šamanističkih rituala. Glazba kao sredstvo ozdravljenja je prepoznata u spisima Pitagore, Aristotela i Platona. Oni su vjerovali da može utjecati na fizičko, emocionalno, kognitivno i socijalno poboljšanje kvalitete života.

Glazba ima sposobnost da smanji bol kroz oslobađanje endorfina koji djeluju kao prirodni anestetik protiv bolova. Također, možete preusmjeriti pozornost daleko od boli i potaknuti opuštanje. Prema studiji objavljenoj u Journal of Advanced Nursing, svakodnevno slušanje glazbe može smanjiti kronične bolove i do 21 posto. Istraživanje je također pokazalo da slušanje glazbe pomaže ljudima da se osjećaju bolje, smanjuje depresiju i omogućava im da se lakše nose sa bolovima.

Stres je povezan s mnogim bolestima, uključujući i nekoliko mentalnih bolesti koje kao da se pojavljuju samo u osoba s izrazito visokim razinama stresa. U studiji, ispitanici su slušali pola sata umirujuće glazbe dva puta dnevno i tako dva tjedna. Pokazali su značajno smanjenje stresa i tjeskobe.

Slušanje umirujuće glazbe također pomaže smanjiti broj otkucaja srca i krvni tlak. Kao rezultat se javlja niži krvni tlak, koji također smanjuje rizik od moždanog udara i drugih zdravstvenih problema tijekom vremena. U novoj studiji, talijanski istraživači su pronašli da osobe s blagom hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom) koje su slušale klasičnu, keltsku ili indijsku glazbu samo 30 minuta dnevno mjesec dana su značajno smanjile krvni tlak.

Istraživanja su pokazala da glazba s jakim ritmom može stimulirati moždane valove što pridonosi boljoj koncentraciji. S druge strane, slušanje umirujuće klasične glazbe poboljšava sposobnost da se usredotočite na duže vrijeme i promiče mirno, meditativno stanje. To dovodi do osjećaja ugode i kreativnosti, promjeni koja traje dugo nakon što glazba prestane svirati.

Slušanje glazbe tijekom tjelovježbe može imati značajan utjecaj na izvedbu vježbe i zalaganje. Glazba odvlači pažnju s osjećaja umora, iscrpljenosti i dosade. Glazba također može djelovati kao stimulans koji može povećati učinkovitost. Disanje i srčani ritam se povećavaju što može povećati intenzitet vježbanja. Prema istraživanju provedenom u 2005. godini, slušanje glazbe dok vježbate, potaknut će gubitak težine i pomoći da ostanete dosljedni.

Slušanje glazbe kada ne možete spavati osigurava da dobijete ostatak odmora koji nam je potreban iz sna. Stanje mirovanja stavlja tijelo u zdravo stanje kako bi se smanjili učinci stresa, depresije i anksioznosti.

Depresija vodi ka slabosti, glavobolji, smetenosti i gubitku koncentracije. Glazba se također može koristiti za pozitivnije stanje uma i otklanjanje depresije. Dobra glazba povećava samopoštovanje i samopouzdanje.

Istraživanja pokazuju da glazba može ponuditi niz prednosti za ljude koji su suočeni s rakom. Glazba smanjuje anksioznost u bolesnika koji primaju terapiju zračenjem, olakšava mučninu i povraćanje uslijed visoke doze kemoterapije.

Glazba je odličan način da provedete vrijeme s ljudima koji dijele sličnu strast. Ona vam pomaže upoznati nove ljude i daje vam osjećaj pripadnosti.

Postoji jedinstvena veza između glazbe i duhovnosti. Glazba je izuzetno bitna za ljudsko blagostanje. Na taj način glazba je dio vašeg života i možete osjetiti njen utjecaj.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije