Kako depresija ugrožava zdravlje?

Kako depresija ugrožava zdravlje?

Kako depresija ugrožava zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 26.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Već znate da je depresija opasna za mentalno zdravlje. No, jeste li znali da ugrožava i fizičko zdravlje? Nedijagnosticirana i neliječena depresija može značajno narušiti zdravlje cjelokupnog organizma. Smanjit ćete želju za brigom o tijelu, što će dodatno povećati rizik od nastanka sljedećih stanja.

Depresija i bolesti srca

Istraživanja su pokazala da depresija može uzrokovati nastanak srčanih bolesti, pogoršati već postojeće srčane bolesti i otežati oporavak od komplikacija srčanih bolesti. Depresija može čak povećati rizik od nastanka srčanog udara. Može povećati rizik od prijevremene smrti uzrokovane srčanim udarom za čak 20%. Nezdrave životne navike, koje se često usvajaju kada osoba pati od depresije, su jedan od razloga povećanog rizika nastanka srčanog udara.

Depresija i dijabetes

Ako vas depresija potiče da jedete nezdravo, pušite, preskačete tjelovježbu i nakupljate suvišne kilograme, značajno će se povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Ako već patite od dijabetesa ili predijabetesa, depresija će otežati kontroliranje stanja. Statistička istraživanja su pokazala da oko 20% osoba, koje pate od dijabetesa, također pate i od depresije. Ako se ne liječe, depresija i dijabetes su opasna kombinacija.

Depresija i pretilost

Ako patite od depresije imate povećan rizik od nastanka pretilosti. U stvari, depresija povećav rizik od nastanka pretilosti za čak 58%. Ako ste pak pretili, imate povećan rizik od nastanka depresije. Depresija i pretilost su usko povezani, stoga je jako važno da se liječe. Depresija će uzrokovati smanjenu brigu o vlastitom tijelu, a pretilost nezadovoljstvo tijelom i životom.

Depresija i moždane funkcije

Dugoročna neliječena depresija može narušiti funkcije mozga, pogotovo ako ste starije životne dobi. Skeniranja mozga starijih osoba koje pate od depresije su pokazala da određeni dijelovi mozga slabije reagiraju na podražaje. Neliječena depresija povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, senilnosti i moždanog udara.

Depresija i rak

Čak 25% osoba koje pate od raka također pate od depresije. Neka istraživanja su pokazala da depresija oslabljuje imunološki sustav i može otežati liječenje raka. Istraživanja su također pokazala da depresija može pospješiti širenje raka. Liječenje depresije kod osoba oboljelih od raka je važan dio cjelokupnog liječenja samog raka.

Depresija i samoubojstvo

Najopasnija posljedica neliječene depresije jest samoubojstvo. Čak dvije trećine samoubojstva je počinjeno zbog depresije. Ako razmišljate o samoubojstvu ili smrti, stručna pomoć vam je potrebna odmah.

Depresija i kronična bol

Kronična bol može uzrokovati nastanak depresije, a neliječena depresija može pogoršati kroničnu bol. Ako patite od depresije imate čak 3 puta veću vjerojatnost da ćete patiti od migrena. Depresija otežava liječenje kronične boli, a kronična bol pogoršava simptome depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije