Kako prepoznati da vas netko iz vaše okoline iskorištava? Obratite pažnju na ovih 6 znakova

Kako prepoznati da vas netko iz vaše okoline iskorištava? Obratite pažnju na ovih 6 znakova

Kako prepoznati da vas netko iz vaše okoline iskorištava? Obratite pažnju na ovih 6 znakova
 • Objavljeno: Četvrtak, 07.03.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Psihologija

Jeste li ikada imali osjećaj da netko manipulira vama u vlastitu korist? Ili da je nekome više stalo do onoga što mogu dobiti preko vas nego do vas samih? Ako su vam takve situacije poznate, moguće je da vas ta osoba iskorištava. To znači da manipulira ili iskorištava vas za vlastitu dobrobit.

U nekim slučajevima, pojedinac kojeg se koristi možda neće prepoznati taj obrazac dulje vrijeme. U drugim slučajevima, pojedinac je odmah vrlo svjestan da je izmanipuliran za dobit druge osobe. Ovaj vam članak može pomoći prepoznati neke znakove da ste iskorišteni i predložiti strategije koje će vam pomoći da stanete tome na kraj.

Znakovi da vas netko iskorištava

Ponekad je lako uočiti da vas netko iskorištava, ali u nekim slučajevima takvo ponašanje može biti mnogo suptilnije. Iako su okolnosti mogu biti različite, ovo su neki od znakova da vas netko možda iskorištava, prema mišljenju stručnjaka:

 • Osoba od vas traži novac, usluge ili druge stvari. Na primjer, netko vas može tražiti da mu posudite novac ili platite račune.
 • Osoba vam se nameće bez obzira na vašu dostupnost ili volju. Na primjer, može se neočekivano preseliti k vama ili posuditi vaš automobil.
 • Osoba očekuje da se brinete o njezinim potrebama. Na primjer, neće se ponuditi da podijelite račun i jednostavno će očekivati da platite.
 • Čini se da osoba nije zainteresirana za vas nakon što su njezine potrebe zadovoljene. Na primjer, može vas iskoristiti kako bi zadovoljila svoje potrebe, ali prekida kontakt nakon toga.
 • Osoba je prema vama nježna samo kada joj to odgovara. Na primjer, može vam biti privržena samo dok ne dobije ono što želi.
 • Osoba se ne trudi biti tu za vas kada je trebate. Na primjer, iako redovito posuđuje vaš automobil, možda vas neće željeti odvesti do zračne luke.

Znakovi da vas netko iskorištava mogu varirati ovisno o prirodi veze. Prijatelj koji vas iskorištava možda samo želi raditi stvari zajedno kada mu to ide na ruku. Možda očekuje da ga saslušate, ali neće biti voljan čuti vaše probleme.

Iskorištavanje u vezi može uključivati sebičnost i nezainteresiranost za vaše potrebe. To također može uključivati nekoga tko je zainteresiran samo za seksualni odnos i odbija bilo koju drugu vrstu emocionalne obveze.

Kako to može utjecati na vas

Osjećaj da vas netko iskorištava nikada nije dobar. Zbog toga se možete osjećati loše i to može negativno utjecati na vaše odnose. Također može negativno utjecati na povjerenje u drugim odnosima u budućnosti. Ovo su neki od načina na koje bi se utjecaji mogli očitovati:

Utjecaj na mentalno zdravlje

Iskorištavanje može dovesti do značajnih problema s mentalnim zdravljem, osobito ako ste bili iskorišteni ili povrijeđeni u prethodnoj vezi. Može manifestirati simptome povezane s tjeskobom, depresijom i traumom. S vremenom ćete možda imati poteškoća s povjerenjem u druge i stvaranjem novih odnosa.

Utjecaj na odnose

To remeti ravnotežu moći unutar veze. U zdravoj bi vezi oba partnera trebala biti odgovorna za pružanje podrške, povjerenja i emocionalne sigurnosti svom partneru.

Strategije za izbjegavanje iskorištavanja

Kako biste izbjegli to da vas netko iskorištava, možete poduzeti sljedeće:

 • Postavite granice. Naučite prepoznati negativne obrasce ponašanja i postavljanje zdravih granica izvrstan je način da počnete štititi svoje mentalno zdravlje i osigurati da vas ne iskoriste.
 • Radite na svom samopoštovanju: Rad na izgradnji samoosjećanja i prepoznavanje vlastite vrijednosti također može pomoći u ograničavanju mogućnosti da budete iskorišteni u vezama.
 • Potražite vodstvo: Traženje smjernica od stručnjaka za mentalno zdravlje, mentora ili nekoga na koga se ugledate također može biti od pomoći dok radite na stvaranju zdravih granica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije