Top 5 aktivnosti na godišnjem odmoru koje troše kalorije

Top 5 aktivnosti na godišnjem odmoru koje troše kalorije

Top 5 aktivnosti na godišnjem odmoru koje troše kalorije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Cijelu godinu ste marljivo trenirali i provodili plan prehrane i sada vas je strah da ćete na godišnjem sve “uprskati”? Nema straha - i na moru možete itekako biti sportski aktivni i ne samo zadržati marljivo stečenu liniju već ju i poboljšati. Naravno, važnu ulogu igra i prehrana stoga neka na vašem meniju uglavnom bude sezonsko voće i povrće i plodovi mora. To ne znači da si ne smijete dozvoliti pokoji koktel ili sladoled - vodite se pravilom 80/20, odnosno, 80% se držite vašeg plana prehrane, a onih 20% si dopustite uživati u godišnjem odmoru u punom smislu te riječi.

Donosimo vam top 5 aktivnosti za godišnji odmor uz koje ćete ostati i dalje fit.

1. SUP (Stand up paddle boarding) ili uspravno veslanje na dasci odličan je izbor ljetnih aktivnosti. Sport je originalno proizašao iz surfanja, a korijenje vuče iz Hawaiia. Izvodi se tako da se vesla u stajaćoj poziciji na dasci za surfanje pomoću dugačkih vesla. SUPanjem ćete aktivirati gotovo sve mišiće na tijelu, a posebno mišiće gornjeg dijela tijela i trupa. Vrijeme na SUPu brzo prolazi, zabavno je, a kada postane prevruće - skok u vodu po brzo osvježenje i - nastavite dalje. Sat vremena SUPanja troši oko 600-700 kcal.

2. Biciklizam je odličan način da na godišnjem odmoru ostanete aktivni. Vožnja bicikla, osim što je super aerobna aktivnost, aktivira gotovo sve mišiće u tijelu. Mišići nogu aktiviraju se prilikom okretanja pedala, mišići leđa i trbuha zaslužni su za održavanje ravnoteže i stabiliziranje tijela tijekom vožnje, dok su mišići ruku i ramena aktivni cijelo vrijeme jer pružaju oslonac tijelu tijekom vožnje.

Uz navedeno, bicikliranje jača srčani mišić i snižava razinu masnoće u krvi. Povećavaju se otkucaji srca, a pokreti tijekom vožnje poboljšavaju cirkulaciju krvi. Samim time, krv brže kola po tijelu i opskrbljuje organizam hranjivim tvarima što pridonosi efikasnijem funkcioniranju organizma. Ovisno o intenzitetu vožnje, možete sagorjeti između 400 i 1000 kcal po satu.

Ponestite bicikl sa sobom na ljetovanje i koristite ga ne samo kao besplatno prijevozno sredstvo već i kao svoju prijenosnu “kardio spravu”.

3. Planinarenje uključuje odlazak u prirodu i izlaganje čistom, gorskom zraku koji fenomenalno djeluje na cjelokupno zdravlje čovjeka. Benefiti planinarenja su ogromne - boravak u prirodi potiče lučenje endorfina, hormona sreće, osnažuje mišiće nogu i kompletog zglobnog sustava, pozitivno djeluje na rad krvožilnog sustava, pogotovo izmjenu kisika u tijelu, potiče sagorijevanje masnih naslaga... Planinarenjem ćete sagorjeti između 430-550 kcal po satu.

Prije nego krenete u planinarsku avanturu, ne zaboravite na adekvatnu obuću i vodu za nadoknadu izgubljene tekućine.

4. Skijanje na vodi jedna je od najzabavnijih aktivnosti na moru. Trebat ćete odvojiti vremena za učenje tehnike prvo dizanja iz mora a onda i samog skijanja međutim osjećaj kada napokon uspijete je fenomenalan. Spoj brzine, sunca i predivnog svjetlucavog mora oko vas - to je definitivno zabavan način za sagorjeti pokoju kaloriju - do 400 kcal po satu.

5. Kratki kružni treninzi u trajanju od 20 minuta. Sve što vam od rekvizita treba je vlastito tijelo i eventualno guma za vježbanje. Odredite si 5-6 vježbi za cijelo tijelo npr. Čučnjevi, iskoraci, sklekovi, dipsevi i izdržaji te izvodite svaku vježbu 15-20 ponavljanja bez pauze. Nakon što ste odradili sve vježbe jedanput, to vam se računa kao prvi krug. Odmorite jednu minutu i ponovite sveukupno 4 puta.

Ovakvi treninzi su zabavni, intenzivni i kratki. Neće utjecati na povećanje mišićne mase ali će pomoći da održavate formu koju ste mukotrpno tijekom godine stjecali. Ovakvim treningom možete u svega dvadesetak minuta potrošiti čak 250 kcal.

O autoru: Petra Krakan Krešić, licencirana trenerica fitnessa, pilatesa i rehabilitacijskog sporta, savjetnica za nutricionizam. Više informacija potražite na njezinoj Instagram i Facebook stranici.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije