Zašto je ljetni solsticij idealno vrijeme za početi s jogom?

Zašto je ljetni solsticij idealno vrijeme za početi s jogom?

Zašto je ljetni solsticij idealno vrijeme za početi s jogom?
  • Objavljeno: Utorak, 21.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljetni solsticij i Međunarodni dan joge poklapaju se u datumu 21. 6. Postoji li neka poveznica, simbolika između ta dva događaja? Možda bismo mogli povući određene paralele. Ljetni solsticij se slavi kao ponovno rođenje i novi početak na prvi dan ljeta. Obilježava se od pamtivijeka kroz razne ceremonije, a kod nas i u većem dijelu Europe se danas povezuje s paljenjem vatre, krijesova Ivanjskih uz pjevanje tradicionalnih pjesama u noći 23. na 24.6. Tada se kroz ritual paljenja vatre slavi rođendan svetog Ivana Krstitelja, a u prirodi je povezan sa žetvom i početkom ljeta.

Za vatru se smatra da ima pročišćavajuću i transformirajuću ulogu pa tako možemo rituale vezane uz ljetni solsticij povezati upravo s tim aspektima. Oni nam mogu pomoći nešto što je dosad za nas bilo negativno, destruktivno, opterećujuće preoblikovati u nešto svježe, kreativno i osnažujuće. Vjerujem da i joga ima takvu ulogu!

Joga je disciplina stara nekoliko tisuća godina, a nastala je u Indiji. Sama riječ joga ili yoga potječe iz sanskrta, a znači „jedinstvo“. Značenje se odnosi na put koji vodi do prosvjetljenja i sjedinjenja s Apsolutom. Postoji mnogo vrsta i pristupa jogi, a sve teže postizanju ravnoteže između tijela i uma kroz prakticiranje fizičkih vježbi (asana), vježbi disanja (pranayama) i meditacije.

Kako vježbati jogu?

Jogu je bitno prakticirati svakodnevno pa bilo to barem 20-ak minuta. Vrijeme je to koje izdvajamo za sebe, kada se trudimo zadržati pažnju u sadašnjem trenutku osvještavajući tijelo, dah, misli i emocije. Kroz redovitu praksu joge događa se svojevrsno čišćenje od „dnevnih toksina“ koje unosimo u sebe putem hrane, ali i informacija koje primamo, odnosa u kojima se nalazimo, misli i osjećaja koje sve te okolnosti generiraju.

Prakticiranjem neke, za nas prikladne vrste joge, istovremeno postajemo i nježniji i snažniji, mijenjamo polako stavove i mišljenja koja su nam do jučer predstavljala prepreke na putu i s više lakoće putujemo kroz život. Polako puštamo svjetlo u sebe, osvjetljavajući i svoju okolinu. To nikako nije lagan i isključivo ugodan put već je pun „neugodnih“ procesa i borbi, ali svaka transformacija je takva i definitivno se isplati jer s vremenom sve više napredujemo na svim razinama! Možda je upravo ljetni solsticij dobar datum za započeti s jogom, osvijetliti svoj put i krenuti se mijenjati na bolje!

Studio Hara koji djeluje na dvije lokacije, u Čakovcu i u Varaždinu ovaj tjedan ima Dane otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana joge te nudi besplatno isprobavanje svojih satova joge, do in-a i holističke rekreacije. Više informacija možete dobiti na Facebook stranici Studio Hara.

O autorici:

Jelena Anja Krajcer se shiatsu terapijom bavi otkad je 2013. upisala u Zagrebu školu za shiatsu praktičara na Shiatsu škola Hrvatska. 2015. završava edukaciju i otvara studio na shiatsu tretmane i do in vježbe u Čakovcu. U međuvremenu se educira i na području posturalne terapije i yin yoge. 2021. otvara studio i u Varaždinu. Veseli je rad s ljudima i mogućnost pomaganja zajednici kroz svoje djelovanje. Više informacija na Facebook stranicama Studio Hara Čakovec i Studio Hara Varaždin.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije