5 stvari koje će vam osigurati sretniju starost

5 stvari koje će vam osigurati sretniju starost

5 stvari koje će vam osigurati sretniju starost
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Jedite zdravo!

U dobi od 30 godina metabolizam počinje postupno usporavati, što znači da morate još više paziti što jedete. Ne ostaje vam previše prostora za unos praznih kalorija putem sokova, deserta ili grickalica.

Unos raznovrsnih i cjelovitih namirnica je ključan za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. Imaju odličnu nutritivnu vrijednost i odličan su izvor različitih vitamina i minerala koji pomažu održati rad metabolizma.

Budite društveni

Provođenje vremena s prijateljima i obitelji, naročito dok ste stariji, može biti jedan od najboljih načina da se obranite od poteškoća s pamćenjem i slabim kognitivnim funkcijama. Istraživanja su pokazala da osobe koje češće sudjeluju u društvenim aktivnostima imaju bolje kognitivne vještine. Društvene aktivnosti su povezane s dobrim mentalnim zdravljem i smanjenim rizikom od nastanka mentalnih bolesti.

Budite aktivni

Fizička aktivnost je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Ciljajte na 2 sata i 30 minuta tjedno umjerene aerobne aktivnosti, poput hodanja.

  • Da biste dobili najviše zdravstvene koristi, radite aerobne aktivnosti najmanje 10 minuta svaki dan.
  • Ako vam je teško biti aktivan više od 10 minuta odjednom, budite aktivni po 10 minuta nekoliko puta tijekom dana.
  • Radite vježbe jačanja i ravnoteže 2 dana u tjednu.
  • Ako imate zdravstvenih problema, budite aktivni koliko možete. Vaš liječnik može vam pomoći da odaberete najbolje aktivnosti.

Počnite razmišljati pozitivno i dugoročno

Kada su znanstvenici proučavali utjecaj načina razmišljanja na životni vijek, ustanovili su da pozitivan stav može dodati godine vašem životu. Oni koji žive najdulje su osobe koje uživaju u socijalizaciji, imaju pozitivan stav prema životu i često se smiju.

Ako ništa drugo, probajte se češće smijati. Smijanje pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, regulacije razine šećera u krvi, povećanju tolerancije na bol i smanjenja stresa. Sve to vas čini zdravijima i više otpornima na bolesti.

U današnje vrijeme nije lako smijati se niti misliti što nam sutra donosi. Međutim, ako ne želimo biti dovedeni pred zid u starosti, potrebno je ipak misliti unaprijed i planirati. Jedna od stvari o kojima dugoročno i na vrijeme trebate razmišljati su svakako financije.

Jeste li za vlastitu sigurnu i mirnu starost razmišljali o štednji?

Jedan od namjenskih načina štednje u tom slučaju je dobrovoljna mirovinska štednja. Članom može postati svatko, odnosno nema dobne granice, zdravstvenog ograničenja niti uvjeta zaposlenosti.

Prednost ovakve štednje za svakog člana su dobrovoljnost i fleksibilnost koje omogućavaju uplate prema vlastitim mogućnostima i željama, bez obaveze redovnih uplata uz dodatak prinosa fonda i državnog poticaja. Ako imate niža primanja, dobrovoljnom mirovinskom štednjom možete ostvariti dodatnu mirovinu.

Najranije s navršenih 50 godina, ukupna ušteđena sredstva su vam dostupna u bilo kojem trenutku prema definiranim isplatnim modelima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije