Pregled za lasersku korekciju vida: što je potrebno znati i od čega se sastoji?

Pregled za lasersku korekciju vida: što je potrebno znati i od čega se sastoji?

Pregled za lasersku korekciju vida: što je potrebno znati i od čega se sastoji?
  • Objavljeno: Utorak, 06.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Tehnologija jako brzo napreduje. Sada većina ljudi može biti podvrgnuta laserskoj korekciji vida, čak i ako im je prethodno odbijena. Veliki su izgledi da ćete i vi biti prikladan kandidat za operaciju. Taj postupak, koji iz korijena mijenja život, može poboljšati širok niz dijagnoza, uključujući kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Prije samog zahvata, potrebno je napraviti niz pretraga kako bi liječnik imao što više informacija.

Od čega se sastoji pregled za lasersku korekciju vida?

Pregled za lasersku korekciju vida sastoji se od 12 pojedinačnih pregleda. Pregledi su nužni kako bi liječnici mogli definirati koja bi metoda laserske korekcije vida bila najbolja za vas.

1. Frontofokometrija

Metoda mjerenja lomne jakosti korekcijskih leća. Temelji se na neutralizaciji korekcijske leće lećom suprotne vrijednosti u posebno konstruiranom aparatu - frontofokometru.

2. Autorefrakcija

Očitavanje kako svjetlost prolazi kroz vaše oko, što može itekako pomoći pri određivanju početne dioptrije. Oči se ispituju setom profesionalnih leća ili posebnim uređajima - refraktometrima.

3. Tonometrija

U oftalmologiji tonometrija se koristi za ispitivanje intraokularnog tlaka, što je vrlo važno u stanjima kao što su glaukom i iritis.

4. Topografija

Topografija rožnice je metoda slikovne dijagnostike kojom se precizno prikazuje i mjeri zakrivljenost površine rožnice. Budući da je rožnica odgovorna za oko 70% lomne jakosti oka, topografija rožnice je od ključne važnosti u određivanju kvalitete vida.

5. Testiranje vidne oštrine

Testiranje vidne oštrine je pregled očiju koji provjerava koliko dobro vidite detalje slova ili simbola s određene udaljenosti. Oštrina vida odnosi se na vašu sposobnost razabiranja oblika i detalja stvari koje vidite. To je samo jedan čimbenik u vašoj cjelokupnoj viziji. Ostali uključuju vid u boji, periferni vid i percepciju dubine.

6. Refrakcija

Liječnik provjerava i uspoređuje vašu sadašnju dioptriju s nalazom focimetrije, kao i prošlim određivanjima dioptrije, kako bi osigurao stabilnost.

7. Refrakcija uz cikloplegiju

Koriste se specijalne kapi za opuštanje očnih mišića, što omogućava liječniku da predvidi kako bi se vaša dioptrija s vremenom mogla mijenjati.

8. Pupilometrija

Predstavlja metodu mjerenja veličine zjenice i njene reaktivnosti. Rezultati u vidu numeričke skale omogućavaju preciznu interpretaciju i klasifikaciju pupilarnog odgovora.

9. Pahimetrija

Pahimetrija predstavlja mjerenje debljine rožnice. To je nekontaktna, potpuno bezbolna i jednostavna metoda koja traje svega nekoliko sekundi. Podatak o debljini rožnice vrlo je važan kod određivanja vrijednosti očnog tlaka.

10. Pregled biomikroskopom

Taj uređaj se često u praksi naziva procjepna svjetiljka ili špalt-lampa. Ovo je pregled pri kojem se koristi mikroskop i uska zraka svjetla za vrlo detaljan pregled rožnice pod velikim povećanjem.

11. Dominacija oka

Kao što i sam naziv kaže, tom se pretragom mjeri koje je oko dominantno ili jače.

12. Pregled mrežnice

Liječnik putem ovog pregleda procjenjuje zdravlje unutrašnjosti oka, odnosno napose mrežnice. Prije pregleda pacijent će dobiti kapi za refrakciju s cikloplegijom, pomoću koji se odlično može procijeniti periferni vid.

Pregled u prosjeku traje 60-90 minuta, a zbog širenja zjenica nećete biti u stanju voziti par sati nakon pregleda. Nakon pregleda slijede konzultacije s doktorima koji će vam objasniti kakvo je stanje vaših očiju te koja metoda laserske korekcije vida bi bila najbolje rješenje za vas.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije