Liječnice otkrivaju koji je najtraženiji zahvat za pomlađivanje izgleda očiju

Liječnice otkrivaju koji je najtraženiji zahvat za pomlađivanje izgleda očiju

Liječnice otkrivaju koji je najtraženiji zahvat za pomlađivanje izgleda očiju
  • Objavljeno: Utorak, 31.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Godinama dolazi do mnogih promjena na koži, a te promjene se najviše vide na licu. Područje oko očiju često je ono na kojem se vide prvi znakovi starenja. Tako se mnoge žene odlučuju na operaciju podizanja vjeđa, koja se naziva blefaroplastika.

Sandra Hudolin Gonan, dr. med., spec. oftalmologije iz Specijalističke ordinacije za oftalmologiju u Zaprešiću i Jelena Škunca Herman, dr. med., spec. oftalmologije te subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije objasnile su nam što je blefaroplastika, kome se preporučuje, kako izgleda postupak i koliko traje oporavak.

"Vjeđe, kao i cijela koža, mijenjaju se procesom starenja koji napreduje s godinama. Individualna je dob prvih simptoma starenja kože, a uzroke starenja kože nalazimo u unutarnjim i vanjskim čimbenicima kao što su: oksidativni stres, hormoni, UV zračenje, pušenje, alkohol, lijekovi i pothranjenost. Koža vjeđa najtanji je dio kože tijela (< 1mm). Starenje kože vjeđa značajno se ne razlikuje od ostatka kože tijela. Epidermis (gornji vanjski sloj kože) i dermis (unutrašnji sloj kože ispod epidermisa) atrofiraju, postaju tanji, kolagena vlakna se mijenjaju, sve je manje fibroblasta i masnog tkiva. Posljedično tome koža vjeđa dobiva izgled nabora, visuljaka, vrećica ili masnih jastučića što osobama daje umoran ili stariji izgled lica. Osim estetske komponente narušena je i funkcionalna komponenta, a to je smanjenje ili gubitak vidnoga polja u gornjem vanjskom kvadrantu koji nastaje zbog viška kože", kažu oftalmologinje te napominju da se promjene na koži mijenjaju uglavnom nakon tridesete godine, ali stupanj i promjene na vjeđama su individualne.

Što je blefaroplastika?

Pitali smo oftalmologinje koji je najbolji i najučinkovitiji način za korekciju takvih promjena na koži.

"Blefaroplastika je kirurški zahvat kojim se odstranjuje višak kože gornjih ili donjih vjeđa te se na taj način vraća mladenački izgled bolesnika kao i dio izgubljenog vidnog polja, koji je uz estetski važan i funkcionalni čimbenik", objašnjavaju te dodaju da se blefaroplastika preporučuje svim osobama koje imaju funkcionalne smetnje (gubitak gornje polovice vidnog polja) ili su nezadovoljne svojim izgledom.

Kada se blefaroplastika preporučuje?

Blefaroplastika može učiniti u svakoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće izvodi nakon 45. godine života, pojašnjavaju liječnice te dodaju da je kod nekih ranija pojava viška kože uzrokovana naslijeđem, a kod nekih stilom života.

Kome se blefaroplastika preporučuje?

Kad se govori o tome kome se preporučuje ovaj zahvat, liječnice ističu da je kandidat za blefaroplastiku osoba koja ima "vrećaste" ili spuštene gornje vjeđe zbog viška kože, višak kože koji ometa periferni vid osobe, višak kože na donjim vjeđama kao i "vrećice" ispod očiju. Moguće kontraindikacije za blefaroplastiku su: psihički problemi, tegobe uzrokovane sindromom suhoga oka, aktivna upalna stanja kože poput ekcema i psorijaze, raniji zahvati na koži kod kojih je bila potrebna revizija, aktivna bolest štitnjače, nekorigirana ptoza gornjih vjeđa kod visoke kratkovidnosti. Također, kontraindikacija za zahvat je i dokazana alergijska reakcija na konzervanse u anesteticima.

Kako izgleda operacija?

Operacija se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nakon lokalne antisepse operater posebnom sterilnom olovkom “crta” mjesto reza da bi se dobila prirodna brazda u pregibu gornje vjeđe. Anestetik se aplicira injekcijom u kožu što može uzrokovati laganu bolnost ili nelagodu. Odstrani se višak kože i po potrebi masnoće te se uz korištenje tankog konca postavi produžni intradermalni šav (šav koji nije vidljiv s vanjske strane kože tj. skriven je u koži) ili se postave klasični kožni pojedinačni šavovi. Na sašivenu kožu zalijepe se sterilne ljepljive trake za dodatno držanje zatvorene rane. Nije potrebno zatvoriti oko.

Blefaroplastika donjih vjeđa obično uključuje odstranjivanje masnoće i kože koja stvara dojam „vrećica“ ispod oka. Rez može biti s unutarnje strane vjeđe ili s vanjske strane ispod donjih trepavica. Zahvat obično traje trideset do četrdeset i pet minuta po oku, a može se izvesti na gornjim i donjim vjeđama odvojeno ili istovremeno.

Koliko dugo traje oporavak?

Oporavak od blefaroplastike individualan je i traje od nekoliko dana do dva tjedna. Ožiljci od zahvata mogu biti vidljivi mjesecima dok potpuno ne izblijede. Normalna je pojava otekline, hematoma i lagane boli koji se u narednom periodu postupno smanjuju. Odmah nakon zahvata osoba odlazi kući s uputama kojih se valja pridržavati. Poželjno je odmarati narednih nekoliko dana. Na dan zahvata preporučuje se koristiti hladne obloge i spavati na leđima s visokim uzglavljem. Preporučuje se vjeđe držati suhima. Preporučuje se pošteda od fizičkih aktivnosti, nenošenje kontaktnih leća 10 dana nakon operacije, izbjegavanje bazena i trčanja te korištenje sunčanih naočala. Po potrebi se koriste analgetici i umjetne suze. Konci se vade nakon tri do pet dana, po potrebi nakon sedam dana. Mjesto reza maže se kremom protiv ožiljaka.

Koliko dugo traje učinak?

Za neke bolesnike učinak operacije može trajati cijeli život, dok se kod drugih opuštena koža vjeđa može ponoviti. U slučaju da se koža ponovno opusti kroz određeno vrijeme, zahvat se može ponoviti.

Liječnice su nam objasnile i da je operacija blefaroplastike česta i tražena, a primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama blefaroplastika je četvrta najizvođenija estetska operacija.

"Blefaroplastikom se korigiraju znakovi preuranjenog starenja koji mogu umanjiti samopouzdanje. Otvoreniji pogled i svježiji izgled očiju nakon blefaroplastike čine osobu ponovno mladolikom, samopouzdanijom i naravno zadovoljnijom", zaključuju oftalmologinje iz Specijalističke ordinacije za oftalmologiju Sandra Hudolin Gonan.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije