Sve o astigmatizmu: koji su simptomi i kako se liječi?

Sve o astigmatizmu: koji su simptomi i kako se liječi?

Sve o astigmatizmu: koji su simptomi i kako se liječi?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.09.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Astigmatizam je čest problem s vidom uzrokovan pogreškom u obliku rožnice. Kod astigmatizma, očna leća ili rožnica, koja je prednja površina oka, ima nepravilnu krivulju. To može promijeniti način na koji svjetlost prolazi ili se lomi do vaše mrežnice, uzrokujući mutan, nejasan ili iskrivljen vid. Dalekovidnost i kratkovidnost dvije su druge vrste problema s načinom na koji svjetlost prolazi do mrežnice. U ovom ćemo članku dublje istražiti astigmatizam, uključujući vrste, tko je u opasnosti od njega te kako se dijagnosticira i liječi.

Koje su različite vrste astigmatizma?

Dvije glavne vrste astigmatizma su kornealni i lentikularni. Astigmatizam rožnice se događa kada postoji defekt ili iskrivljenje rožnice. Lentikularni astigmatizam se događa kada postoji izobličenje u leći.

Astigmatizmi se ponekad također opisuju kao pravilni ili nepravilni. Pravilni astigmatizam javlja se kada oko nije potpuno zakrivljeno. To često dovodi do zamućenog, iskrivljenog vida. Nepravilan astigmatizam, koji je rjeđi, također se javlja kada oko nije potpuno okruglo. Ali za razliku od običnog astigmatizma, gdje je oko ravnomjerno pogrešno oblikovano, nepravilni astigmatizam ima nejednaku zakrivljenost. Ovaj nedostatak također uzrokuje iskrivljen vid i zamućenje.

Što uzrokuje astigmatizam?

Genetika je veliki faktor. Često je astigmatizam prisutan pri rođenju, ali se može razviti i kasnije u životu. Također se može pojaviti kao posljedica ozljede oka ili nakon operacije oka. Astigmatizam se često javlja kod kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Ponekad, međutim, rijetko stanje zvano keratokonus uzrokuje astigmatizam. Ova bolest oka zahvaća rožnicu, uzrokujući stanjenje i izbočenje čistog tkiva na rožnici. To dovodi do mutnog ili zamućenog vida i osjetljivosti na jaka svjetla. Imajte na umu da, iako čitanje pri slabom ili prigušenom svjetlu može otežati fokusiranje očiju, ono ne šteti vidu niti uzrokuje astigmatizam.

Tko je u opasnosti od astigmatizma?

Astigmatizam se može pojaviti kod djece i odraslih. Vaš rizik od razvoja astigmatizma može biti veći ako imate nešto od sljedećeg:

 • obiteljska povijest astigmatizma
 • stvaranje ožiljaka ili stanjivanje vaše rožnice
 • pretjerana kratkovidnost
 • pretjerana dalekovidnost
 • povijest određenih vrsta operacija oka

Koji su simptomi astigmatizma?

Simptomi astigmatizma mogu se razlikovati kod svake osobe. Neki ljudi uopće nemaju simptome. Primarni simptomi astigmatizma uključuju:

 • zamagljen iskrivljen ili nejasan vid
 • poteškoće s vidom noću
 • naprezanje oka
 • iritacija očiju
 • glavobolje

Dijagnoza astigmatizma

Optometrist ili oftalmolog dijagnosticira astigmatizam kroz sveobuhvatan očni pregled. Optometrist je liječnik koji dijagnosticira probleme s vidom i očne bolesti. Oftalmolog je liječnik koji se bavi medicinskim i kirurškim liječenjem problema s vidom i očnih bolesti. Postoji nekoliko testova koje optometristi i oftalmolozi mogu koristiti tijekom pregleda vida za dijagnosticiranje astigmatizma, popust ispitivanja refrakcije i testa procjene vidne oštrine.

Kako se liječi astigmatizam?

Blagi slučajevi astigmatizma možda neće zahtijevati liječenje. Korektivne naočale i kontaktne leće koje propisuje liječnik najčešći su i najmanje invazivni tretmani za astigmatizam. Vaš liječnik može preporučiti refraktivnu operaciju ako imate teški slučaj. Ova vrsta operacije uključuje korištenje lasera ili malih noževa za preoblikovanje vaše rožnice. To će trajno ispraviti vaš astigmatizam.

Ako se ne liječi, astigmatizam može izazvati komplikacije. Na primjer, lijeno oko (ambliopija) može se pojaviti kada osoba ima astigmatizam samo na jednom oku ili je astigmatizam na jednom oku gori od drugog, a stanje nije ispravljeno. Osim toga, astigmatizam ponekad može uzrokovati naprezanje očiju i glavobolju.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije