Korak po korak: Što trebate znati o laserskoj korekciji vida?

Korak po korak: Što trebate znati o laserskoj korekciji vida?

Korak po korak: Što trebate znati o laserskoj korekciji vida?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Mnogi od nas bi se složili kako je vid najdragocjenije osjetilo koje posjedujemo. Međutim, nije rijetkost da je narušeno problemima poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, koji mogu značajno utjecati na kvalitetu života. Srećom, suvremena medicinska tehnologija ima rješenje koje može promijeniti način na koji gledamo svijet - lasersku korekciju vida. Ako razmišljate o tome kako je vrijeme da se riješite naočala ili kontaktnih leća, svakako nastavite čitati jer donosimo odgovore na pet ključnih pitanja kada je riječ o laserskoj korekciji vida.

Što je laserska korekcija vida?

Laserska korekcija vida, ili lasersko skidanje dioptrije, inovativni je medicinski postupak koji omogućuje trajno poboljšanje vida, odnosno rješavanje različitih problema s vidom kao što su kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hipermetropija) i astigmatizam.

Ključna karakteristika laserske korekcije vida je precizna promjena oblika rožnice, prozirnog prednjeg dijela oka. Većina problema s vidom povezana je s nesavršenim fokusiranjem svjetlosnih zraka na mrežnici oka. Laserski postupak omogućuje kirurgu da precizno oblikuje rožnicu kako bi svjetlosni snop pravilno fokusirao na rožnicu, čime se eliminira potreba za korektivnim pomagalima, naočalama ili kontaktnim lećama.

Dva najčešće korištena postupka laserske korekcije vida su LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) i PRK (Photorefractive Keratectomy). Oba postupka temelje se na istom principu oblikovanja rožnice i jednako su precizni, ali se razlikuju u načinu pristupa rožnici. LASIK uključuje stvaranje tankog pokrova, odnosno poklopca, na površini rožnice, dok se kod PRK postupka uklanja epitel na površini rožnice koja se potom laserski oblikuje.

Što treba napraviti prije laserske korekcije vida?

Zdravlje očiju ključno je za uspješnu lasersku korekciju vida i oporavak nakon zahvata, zato je iznimno važan detaljan predoperativni pregled. On obično traje između 90 i 180 minuta, a osim provjere dioptrije, uključuje i mjerenje veličine zjenice, subjektivne oštrine vida, očnog tlaka, detaljan pregled prednjeg očnog segmenta, mjerenje debljine rožnice i niz drugih postupaka.

Cilj predoperativnog pregleda je prikupljanje informacija potrebnih za provođenje zahvata, ali i provjera je li pacijent uopće kandidat za lasersku korekciju vida. Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, osoba treba biti punoljetna, imati stabilnu dioptriju koja se nije mijenjala tijekom posljednje 1-2 godine, imati rožnicu dovoljne debljine te dioptriju do 10 kod kratkovidnosti, odnosno do 5 za dalekovidnost i astigmatizam. Osim toga treba biti zdrava, bez sustavnih reumatskih i sličnih bolesti i bez težih ozljeda i bolesti oka. Alergije u načelu ne predstavljaju kontraindikaciju, no nije preporučljivo operirati tijekom akutnog napada.

Kako izgleda laserska korekcija vida?

Proces laserske korekcije vida obično traje samo nekoliko minuta po oku i podijeljen je u nekoliko ključnih koraka. Kao što je ranije spomenuto, dva najčešće korištena postupka u laserskoj korekciji vida su LASIK I PRK.

Kod LASIK postupka, nakon lokalne anestezije, kirurg koristi laser kako bi stvorio tanki "poklopac" na površini rožnice, nazvan flap. Flap se podiže kako bi se omogućio pristup unutarnjim slojevima rožnice. Nakon toga se precizno oblikuje rožnica, pri čemu se uklanjaju tanki slojevi tkiva kako bi se korigirala dioptrija i ispravio refraktivni problem. Nakon završetka korekcije, flap se pažljivo vraća na svoje mjesto i prirodno zaliječi bez potrebe za šavovima.

Kod PRK postupka ne stvara se flap na rožnici, nego se površinski sloj rožnice, epitel, pažljivo uklanja kako bi se omogućio pristup unutarnjim slojevima. Epitel se može ukloniti mehanički i primjenom alkohola, no dio kirurga preporučuje transepitelni PRK, poznatiji kao „No touch“ metoda, kod koje se epitel uklanja laserom bez dodira s okom. Nakon uklanjanja epitela, laserom se oblikuje rožnica i ispravlja dioptrija. PRK metode puno manje utječu na rožnicu u odnosu na LASIK jer se odvija na površini oka. Nakon završetka korekcije, oko se obično zaštiti kontaktnom lećom koja pomaže pri brži oporavak. Površina rožnice brzo zacjeljuje, ali potpuni oporavak može potrajati nekoliko tjedana.

Koliko dugo traje oporavak nakon zahvata?

Kao i kod bilo kojeg drugog medicinskog zahvata, tako i u slučaju laserske korekcije vida, pravilan oporavak igra ključnu ulogu u postizanju željenih rezultata. U većini slučajeva on je vrlo brz i bez većih neugodnosti.

Kad je riječ o LASIK postupku, većina pacijenata primijeti poboljšanje vida gotovo odmah nakon zahvata, no mogu osjećati blagu nelagodu i suzenje očiju pa se tijekom prva 24 sata preporučuje boravak kod kuće i izbjegavanje bilo čega što bi moglo iritirati oči. Tijekom sljedećih dana, osjećaj nelagode postupno nestaje, no oči mogu biti suhe pa je potrebno koristiti umjetne suze kako bi se održala hidratacija. Također, treba izbjegavati trljanje očiju i njihovo izlaganje vodi ili prašini. Većina pacijenata može se vratiti svakodnevnim aktivnostima unutar prvog tjedna nakon zahvata, ali možda će za vrijeme boravka vani trebati nositi zaštitne sunčane naočale kako bi se zaštitili oči od svjetla i prašine.

Nakon PRK postupka rezultati nisu odmah uočljivi, a tijekom prva 2-3 dana nakon zahvata pacijenti mogu povremeno osjećati veću nelagodu u i zamagljenost vida. U tom je periodu važno slijediti upute oftalmologa kako bi oporavak bio ugodniji te izbjegavati izlaganje svjetlu i dodirivanje očiju. Osim upotrebe umjetnih suza, tijekom prvih dana preporučuje se nošenje zaštitnih leća. Većina pacijenata može očekivati postupno poboljšanje vida tijekom prvih nekoliko tjedana kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kada je potrebno ponoviti zahvat?

Jedno od najčešćih pitanja koja se javljaju u vezi s laserskom korekcijom vida odnosi se na mogućnost "povratka" dioptrije i potrebu za ponovnim zahvatom nakon nekog vremena. Kod novih generacija lasera, ovakva regresija je iznimno rijetka pojava - javlja se u otprilike 5% slučajeva, a najčešće se događa kod pacijenata koji su prethodno imali visoku dioptriju. Kako bi se smanjio rizik od ponovnog rasta dioptrije važno je pristupiti zahvatu tek nakon što je dioptrija stabilna, odnosno nije se mijenjala tijekom posljednje 1-2 godine, kao i pridržavati se svih liječničkih uputa tijekom oporavka.

Ako ipak dođe do potrebe za ponovnom laserskom korekcijom unutar prve tri godine nakon prvog zahvata, dobro je znati kako je ona u Opto Centru već uključena u cijenu osnovnog zahvata.

Opto Centar je obiteljska poliklinika, optika i laboratorij za leće, posvećena pružanju vrhunske medicinske usluge pacijentima koji imaju probleme s vidom. Riječ je o jedinstvenom očnom centru u ovom dijelu Europe u kojem pacijenti na jednom mjestu mogu obaviti pregled očiju i kirurške zahvate, dobiti savjet stručnjaka za dioptrijske ili sunčane naočale te naručiti individualne kontaktne leće napravljene u Opto Centar laboratoriju.

Poliklinika koja djeluje u okviru Opto Centra, osim laserske korekcije vida, nudi usluge rješavanja problema sive mrene, preziopije, keratokonusa, žute pjege i suhog oka, kao i estetske zahvate povezane s područjem očiju. Temelj rada je izvrsnost medicinskog tima u kombinaciji s korištenjem najsuvremenije opreme, što čini Opto Centar jednom od vodećih poliklinika za liječenje bolesti prednjeg očnog segmenta.

Za više informacija posjetite web stranicu Opto Centra, a za sve upite možete se obratiti pozivom na broj 01 46 86 544.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije