ALARMANTNO Hrvati najdeblji u Europskoj uniji

ALARMANTNO Hrvati najdeblji u Europskoj uniji

ALARMANTNO Hrvati najdeblji u Europskoj uniji
  • Objavljeno: Petak, 17.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Hrvatski građani najdeblji su u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta nas godišnje 1,7 milijarde eura, istaknuto je u srijedu na 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". "Oko 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Djeca su na visokom petom mjestu, dok su nam odrasli prvaci Europe, kako muškarci tako i žene", izjavila je, uoči konferencije, Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iznijela je i podatak da je u 2019. čak 2,7 posto BDP-a potrošeno na bolesti vezane uz debljinu te iznijela prognoze koje nikako nisu dobre. "To je 1,71 milijarde eura. Ako nastavimo ovako, 2060. odlazit će 3,5 posto BDP-a, oko 5,8 milijardi eura trošit ćemo na nešto što je preventabilno", upozorila je Musić Milanović. Ustvrdila je i da je debljina rezultat okruženja u kojemu živimo i koje nas tjera na to da više unosimo, a manje trošimo energije.

'Pitanje je umjerenosti'

Konferencija je održana povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, a ove je godine bila posvećena mladim ljudima, promjenama navika i ponašanja. Upitana stimulira li Vlada debljanje time što štiti cijene namirnica koje debljaju poput carskog mesa, bijelog brašna i ulja, Musić Milanović je rekla da se svaku hranu može koristiti, samo je pitanje umjerenosti. Debljina je bolest i rizični čimbenik za brojne druge bolesti - kardiovaskularne, bolesti lokomotornog sustava, mentalnog zdravlja i pojedinih vrsta karcinoma.

Problemu debljine u "Štamparu" se pristupa multidisciplinarno, imaju tri savjetovališta s nutricionistom, kineziologom, liječnikom i psihoterapeutom. Ministarstvo zdravstva prošle je godine pokrenulo radnu skupinu za izradu prijedloga akcijskog plana za prevenciju debljine. Izaslanica Ministarstva Ivana Portolan Pajić izvijestila je da još traje usuglašavanje akcijskog plana nakon čega slijedi e-Savjetovanje te se očekuje da će biti donesen polovinom ove godine.

Projekti za prevenciju debljine

Praćenjem debljine trebala bi se više baviti primarna razina zdravstvene zaštite, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar Ino Protrka. Na tom tragu Dom zdravlja Centar ove je godine pokrenuo dva projekta za prevenciju debljine, u dijabetološkom centru spojili su nutricionista, farmakologa i dijabetologa, a planiraju uvesti i tjelovježbu na liječnički recept.

Psihijatar Veljko Đorđević zaključio je da se nekada govorilo o debljini kao estetskom problemu, no danas znamo da je to zdravstveni problemu i jedan od vodećih uzroka smrtnosti. Objasnio je kako je pretilost smrtonosna bolest koju trebamo prevenirati, liječiti i pratiti kroz cijeli život.

Vezani sadržaj

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije