Je li kućnim ljubimcima mjesto u našem krevetu?

Je li kućnim ljubimcima mjesto u našem krevetu?

Je li kućnim ljubimcima mjesto u našem krevetu?
  • Objavljeno: Srijeda, 30.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pexels

Mnogi kućne ljubimce smatraju ravnopravnim članovima svoje obitelji, stoga spavanje s njima u krevetu nije nešto neobično. Statistike govore da gotovo 50% pasa spava u krevetu svog vlasnika, neovisno o veličini. Postotak je još veći kada su u pitanju mačke - 65% mačaka spava u krevetu sa svojim vlasnikom.

Odluka o tome hoćete li pustiti ljubimca da spava s vama u krevetu je isključivo vaša. Međutim, koliko god volite svog ljubimca nemojte dopustiti da on donese odluku umjesto vas, jer će gotovo uvijek htjeti biti u vašem krevetu.

Ako to ne želite, ljubimac ne mora imati pristup vašem krevetu, pa čak ni spavaćoj sobi. Svakako razmislite o prednostima i nedostacima, pogotovo kada je u pitanju zdravlje.

Je li zdravo spavati s ljubimcem?

Za osobe koje boluju od alergija ili astme nije zdravo spavati s kućnim ljubimcima u krevetu, ističu stručnjaci. U tom slučaju ljubimcima biste trebali zabraniti pristup spavaćoj sobi, ne samo krevetu. No, ako niste alergični tada nema ništa loše u tome da ljubimca pustite u krevet, ako to ne ometa vaš san. Osobe koje imaju poteškoća sa spavanjem ne bi trebale spavati s ljubimcem.

Htjeli si to priznati ili ne, ljubimci ponekad mogu ometati san čak i više o čovjeka. Oni mogu hrkati ili vas grepsti tražeći pažnju dok se vi pokušavate opustiti i utonuti u san.

Mogu li ljubimci poboljšati kvalitetu sna?

Postoje brojne zdravstvene prednosti koje vam ljubimci pružaju. Neke osobe se osjećaju sigurnije i mirnije dok spavaju s ljubimcem. Neke ljude prisutsvo kućnih ljubimaca u krevetu opušta i pomaže im da lakše i brže zaspu. Neke vlasnike opušta čak i hrkanje ili glasno disanje ljubimaca, grebanje ili povlačenje pokrivača.

Ljubimci mogu poboljšati kvalitetu sna kod osoba koje se osjećaju usamljeno, pate od depresije ili kroničnog stresa.

Na vama je da procijenite utječe li ljubimac pozitivno na kvalitetu vašeg sna. Ako ste primijetili da kvalitetnije spavate dok je ljubimac pored vas, onda nema razloga da to prestanete raditi.

Ako ne možete spavati jer navike vašeg ljubimca ometaju navike spavanja, nemojte se ustručavati i ne dozvoljavajte mu da se penje na krevet.

Budite oprezni

Za osobu sa zdravim imunološkim sustavom je rizik od nastanka bolesti jako nizak, čak i ako ljubimac spava s vama i izloženi ste bakterijama i parazitima.

Ipak, rizik je povećan za osobe sa slabijim imunološkim sustavom, kao što su djeca, starije osobe, osobe koja boluju od HIV – a, trudnice i osobe koje primaju kemoterapiju. U ovim slučajevima je rizik od nastanka infekcije ili bolesti povećan.

Higijena je važna

Ako želite spavati s ljubimcem, važno je posebnu pažnju obratiti na higijenu. Ako se vaš ljubimac linja, pripremite se na dlake na posteljini, kao i na to da ćete češće morati mijenjati posteljinu.

Ljubimac mora biti čist, očišćen od parazita i buha. Soba se mora češće prozračivati, češće usisavati i čistiti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije