Kako napraviti domaći kefir?

Kako napraviti domaći kefir?

Kako napraviti domaći kefir?
 • Objavljeno: Utorak, 06.12.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta za zdravlje korisnih probiotičkih bakterija i kvasaca. Vjeruje se da potječe iz kavkaskih planina istočne Europe, a njegova popularnost se rasprostranila širom svijetom.

Bogat je proteinima, kalcijem, vitaminima B skupine i probioticima. Probiotici iz ovog napitka imaju žive organizme koji se povezuju s poboljšanjem rada probave i smanjenjem upala, a znanstvenici ga proučavaju više od stotinu godina.

Kefir je lako napraviti sigurno kod kuće, uz minimalne zahtjeve za priborom, pa ga svakako vrijedi dodati u prehranu svoje obitelji. Nosi reputaciju snažnog, kiselkastog okusa koji nije po svačijem ukusu, ali iznenađujuće je lako učiniti ga ukusnim i blagim. Prema uputama koje slijede, izrada vlastitog kefira može potrajati samo pet minuta.

Kefir se ne može napraviti bez kefirnih zrnaca. Ta „zrnca“ su zapravo bakterije i kvasac koji izgledaju kao sićušni cvjetovi cvjetače, povezani u matricu polisaharida kefirana. Ako poznajete nekoga tko već pravi kefir, zamolite ga malo kefira - samo pola žličice bit će dovoljno da napravite svoj kefir. Također, kefirna zrnca se mogu kupiti i na internetu. Ako ih nabavljate na ovaj način, preporučuje se da ih stavite u malu staklenku i prekrijte punomasnim mlijekom - ne više od 100 ml. Pokrijte i ostavite sa strane 12-48 sati (varira ovisno o korištenom mlijeku i temperaturi). Kada se mlijeko stegne, spremno je za izradu kefira, piše BBCGoodFood.

Oprema koja će vam trebati za izradu kefira

 • 1/2 čajne žličice kefirnih zrnaca
 • 570 ml svježeg mlijeka (dajte prednost organskom punomasnom mlijeku)
 • staklenka od 500 ml s brtvom za fermentaciju (ili staklenka s poklopcem i gumicom)
 • žlica
 • sito i vrč - ili zdjela i bocu za skladištenje - ili lijevak za cijeđenje i boca sa širokim grlom
 • po želji – kriška limuna/kap limunova ulja

Odabir metode za pripremu kefira

Obično se koriste staklene posude jer tada možete vidjeti što se događa s kefirom. Za jači okus koristite otvoreni sustav - pokrijte posudu kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom i gumicom. Osigurajte da iznad mlijeka ima nekoliko centimetara zraka.

Zatvoreni sustav koristi gornju posudu s gumenom brtvom koji sprječava ulazak kisika. Mikrobi u zrncima kefira mogu dobro rasti uz samo malo kisika. Ti uvjeti također osiguravaju da lactobacilli rastu bolje od ostalih vrsta mikroba, smanjujući okuse kvasca i mjehuriće (iako je količina upotrijebljenih žitarica također vrlo važna).

Da biste napravili blagi kefir, upotrijebite 5-10 g zrnaca po litri mlijeka. Sve iznad toga dat će jači okus kefira koji će brže fermentirati.

Recept za domaći kefir

 • U posudu stavite 1/2 žličice kefirnih zrnaca
 • Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora za glavu ako koristite gornju posudu s kopčom ili najmanje 5 cm za posudu prekrivenu krpom
 • Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da fermentira. Kad se mlijeko zgusne, znat ćete da se pretvorilo u kefir. Ako primijetite da kefir stvrdnuo i odvojio, s džepovima sirutke - to je sasvim normalno.
 • Kada se zgusne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste ga spriječili da daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak. Možete ga procijediti u bilo kojem trenutku tijekom sljedećih 48 sati.
 • Procijedite kefir kroz sito ili lijevak u vrč ili bocu. Nježno promiješajte.
 • Možete ga popiti odmah, dodati limun i staviti u hladnjak ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi imao jači okus.
 • Isperite staklenku, vratite zrnaca, ponovno napunite mlijekom i ostavite na sobnoj temperaturi.

Kako čuvati kefir?

Omjer zrnaca, mlijeka i temperatura utječu na to koliko brzo će mlijeko postati kefir. Stavite posudu na mjesto koje je izvan izravnog sunčevog svjetla, gdje je možete držati na oku.

Ako se sirutka odvoji, ne brinite jer se lako može ponovno pomiješati. U početku može potrajati i do 48 sati dok se mlijeko ne zgusne. Vidi se da je gotov kada se mlijeko zgusne, baš kao i kod jogurta. S praksom ćete znati postići jačinu okusa koja vam odgovara.

Nakon što se procijedi, kefir držite u hladnjaku 7-10 dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije