Stručnjaci otkrivaju koliko dugo i često trebate mokriti

Stručnjaci otkrivaju koliko dugo i često trebate mokriti

Stručnjaci otkrivaju koliko dugo i često trebate mokriti
  • Objavljeno: Petak, 08.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada je riječ o mokrenju, postoji više teorija o tome koliko često i koliko dugo bismo trebali mokriti. Tijekom posljednjih godina posebno je popularno mišljenje da bismo svi trebali prazniti mjehur kad god nam se ukaže prilika te da je, u skladu s tim, što češće mokrenje, zapravo - najzdravije.

Međutim, liječnici su razotkrili ovaj mit. Prema novim stavovima stručnjaka, prije nego krenemo na toalet, trebali bismo pričekati sve dok nam se mjehur relativno ne napuni. Američka specijalistica Alicia Jeffrey-Thomas objasnila je na TikToku koliko bi jedno mokrenje trebalo trajati. Objasnila je kako je idealno trajanje mokraće kod žena oko osam sekundi, a kod muškaraca duljina varira između 12 i 15 sekundi, prenosi mgb.

„Ako imate redovite, ali vrlo kratke mlazove (kraće od prosjeka), to može predstavljati problem za vaše zdravlje,“ objasnila je dr. Jeffrey-Thomas. Najčešće je to pokazatelj nedovoljne hidratacije, odnosno da ste prerano ispraznili mjehur.

Pravilna hidratacija ključna je za mnoge važne funkcije u vašem tijelu, stoga se pobrinite da svaki dan popijete između 2,5 i 3,5 litre tekućine. Ako prerano praznite svoj mjehur, vrlo vjerojatno si stvarate probleme u budućnosti. Prakticiranje prečestog mokrenja može smanjiti vašu toleranciju na to koliko možete zadržati prije nego što vam potrebe postanu hitne.

Odlazak na WC „za svaki slučaj“ i na najmanji poriv, može trenirati vaš mjehur da postane osjetljiviji na manje količine urina. Ako zaista prečesto mokrite, ne dopuštate da se mjehur napuni do kraja, te lako može doći do kontrakcije mišića mjehura.

Kako znati odlazite li prečesto na WC?

U idealnom slučaju, stručnjaci govore kako bi odrasle osobe trebale mokriti svaka tri do četiri sata, iako se učestalost može promijeniti ovisno o tome koliko i što pijete/ jedete, ili ako ste trudni. Učestalo mokrenje jedno je od najčešćih simptoma koje se javlja već u prvom tromjesečju trudnoće. Iako neke žene uopće ne primjećuju ovaj simptom, za neke je osobito izražen i neugodan. Kasnije u trudnoći, maternica stvara pritisak na mokraćni mjehur, koji tada ima manje prostora za pohranjivanje mokraće.

Djeca bi se trebala truditi ići svaka dva sata na wc, a važno je uspostaviti zdrave navike mokrenja već od trenutka kada počinju samostalno odlaziti na toalet, rekla je Candace Granberg, dječja urologinja klinike Mayo.

Moguće je, kažu stručnjaci, da ljudi koji prečesto mokre preuvježbavaju svoj mjehur. "Postoje strategije koje pomažu u smirivanju intenzivnog poriva, uključujući lijekove, a fizikalna terapija dna zdjelice također može biti korisna," dodala je dr. Jeffrey-Thomas.

Ni rijetko mokrenje nije zdravo

Kao što uriniranje svakih 15 minuta nije normalno, tako ni razmaci od 10 do 12 sati nisu zdravi. Zadržavanje urina i prepunjavanje mokraćnog mjehura može uzrokovati preopterećenje organa s vremenom i oštećenje njihovog pravilnog rada. Posljedica zadržavanja može biti i smanjena opuštenost kada konačno odete na wc, prenosi washingtonpost. Također, može doći do ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, a u nekim slučajevima, čak i do bolova u zdjelici.

Zadržavanje mokraće češća je navika među ženama. Zato je potrebno održavati zdravlje urinarnog trakta i zdjeličnog dna. Zdjelično dno je višeslojna, dinamička struktura smještena pri dnu otvora male zdjelice.

Kako održati zdravlje urinarnog trakta?

Vaša svakodnevna rutina koja uključuje i prehranu, trebala bi biti osmišljena tako da podržava sve aspekte vašeg zdravlja. Pijte puno vode i izbjegavajte mokrenje u trenutku kada osjetite lagani poriv. Također, uzimanje probiotika može pomoći u cjelokupnom zdravlju crijeva i podržati redovitost jer su naša crijeva povezana s drugim organima, a posebno sa zdjeličnim dnom.

Kofeinska pića poput kave i čaja, kao i alkohol i gazirana pića, mogu biti okidači za hitnost i učestalost mokrenja, rekli su stručnjaci. Pobrinite se da pijete dovoljno obične vode, ali izbjegavajte i pretjeranu hidrataciju.

"Kada je u pitanju voda za piće, također je važno kako pijete vodu, više nego koliko popijete u danu", istaknula je Jeffrey-Thomas. Umjesto da upijate ogromne količine tekućine odjednom, pokušajte ubrzati svoj unos. Predložila je piti nekoliko ml vode svakih sat vremena.

Iako se mnogi problemi s mokraćom i mokraćnim mjehurom često mogu popraviti promjenama u svakodnevnoj rutini, važno je obratiti pozornost na znakove koji možda signaliziraju da nešto nije u redu. Simptomi mokraćnog mjehura mogu biti posljedica zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes, neurološki poremećaji ili problemi s prostatom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije