Zašto odlazak na WC prije izlaska iz kuće nije uvijek dobar savjet

Zašto odlazak na WC prije izlaska iz kuće nije uvijek dobar savjet

Zašto odlazak na WC prije izlaska iz kuće nije uvijek dobar savjet
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sigurno ste već čuli savjet „uvijek piškite prije nego što napustite dom." Ove naizgled mudre riječi, koje nam ostaju urezane u pamćenje od malih nogu, smišljene su da bismo izbjegli neugodna mjesta i odmorišta na kojima često nerado odlazimo na toalet. Možda će vas iznenaditi činjenica da, prisiljavajući se da mokrite prije nego što krenete na svoje sljedeće odredište, vjerojatno postižete upravo suprotno od onoga čemu ste se nadali.

Što se događa kada mokrite bez nagona?

Mjehur je fleksibilan organ poput balona jer ima rastezljiva mišićna vlakna. To znači da ne biste trebali predugo zadržavati mokraću jer se mjehur može ispružiti. S druge strane, jedan od razloga zašto ne biste trebali mokriti kada ne osjećate potrebu za time je taj što možete izgraditi mišiće u organu, što će ukrutiti zid mjehura. Obje ove navike mogu dovesti do problema s pražnjenjem mjehura koji će se kasnije pojaviti, prenosi Self.

Međutim, mozak kontrolira svaki tjelesni proces, uključujući mokrenje. „Apsolutno postoji mentalna poveznica s mokrenjem“, rekla je Victoria Handa, direktorica odjela za ginekologiju i opstetriciju u jednom američkom Medicinskom centru. Ovo se može opisati kao stanje s kojim su se vjerojatno mnogi suočili, pa tako neki ljudi prilikom suočavanja s velikim stresom mogu dobiti iznenadan poriv za mokrenjem. Vaš bi se mozak tako mogao naviknuti da češće odlazite na toalet.

"Veza između mozga i mjehura (kako, kada i zašto mjehur šalje svoj signal mozgu) komplicirana je, ali ukratko, mjehur je vrlo uvježban organ", rekla je specijalistica Lauren E. Stewart. Ako praznite mjehur prije nego što je zaista pun, mogli biste naviknuti svoj mozak da vas uvijek „tjera“ na WC, kada to nije potrebno. To znači da ćete povećati broj svojih dnevnih odlazaka u kupaonicu. Također, znajte da mjehur može skladištiti dosta urina. Jedno istraživanje tako je pokazalo da žene u mjehuru mogu pohraniti čak do 500 mililitara urina (oko dvije šalice).

Kako možete znati piškite li prečesto?

Kada govorimo o zdravlju mjehura, vrlo je teško prepoznati kada je vrijeme da posjetimo liječnika. Ako uočavate problem poput učestalog mokrenja ili stresne inkontinencije, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom. "Mogu postojati velike razlike u onome što se smatra normalnim, toliko da novije definicije stanja poput preaktivnog mjehura ne daju određeni broj mokrenja koja su abnormalna, već kažu da se dijagnozom mogu smatrati onda kada pacijentu smeta učestalost mokraće, odnosno ometa ga u obavljanju svakodnevnih aktivnosti“, rekla je Lauren Stewart. Također je dodala kako većina odraslih osoba obično piški 6-8 puta kada su budni te eventualno jednom tijekom noći.

Ponekad ovi simptomi mogu biti znak nekog zdravstvenog stanja, poput infekcije mokraćnog sustava ili hormonalnih promjena, pa ako mokrite više nego inače, propuštate urin, osjećate nagli nagon za odlaskom ili imate dodatne simptome poput boli ili peckanja, trebali biste nazvati svog liječnika. Dijabetes je također često povezan s čestim mokrenjem.

Kako se nositi s čestim nagonom za mokrenjem

Prije nego što prijeđete na bilo kakve zaključke o stanju mjehura, važno je obratiti pozornost na to koliko tekućine konzumirate svaki dan, uključujući kofein. Izračunajte svoj ukupni unos tekućine tijekom dana i zapamtite da „sve što uđe mora i izaći.“ Pokazalo se da mjehur mogu iritirati umjetni zaslađivači, alkohol, agrumi i sokovi, začinjena hrana i ocat. Dakle, ako se osjećate kao da imate problema s potrebom za mokrenjem, možda biste trebali razmisliti o izmjeni prehrane kako biste vidjeli čini li to razliku.

"Ako se te stvari ne čine kao potencijalni uzrok ili ako imate druge simptome poput peckanja i boli prilikom mokrenja ili krvi u mokraći, razgovarajte sa svojim liječnikom o testiranju urina", kaže dr. Stewart. Jednostavni testovi urina mogu otkriti infekcije, i mokraćne i spolno prenosive, i druge abnormalnosti koje mogu pridonijeti simptomima mjehura.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije