Koliko često trebamo prati posteljinu?

Koliko često trebamo prati posteljinu?

Koliko često trebamo prati posteljinu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Koliko često vi mijenjate posteljinu? Jedno istraživanje, provedeno na uzorku od 1000 Amerikanaca, pokazalo je da ljudi u prosjeku mijenjaju posteljinu tek svaka 24 dana. Neki od ispitanika su izjavili kako bi to mogli raditi i rjeđe, a tek 35 dana čini im kao period koji je stvarno predugačak i kada posteljina postaje "odvratna". Nije iznenađenje da stručnjaci nisu zadovoljni ovakvim odgovorima i da, sasvim opravdano, smatraju kako posteljinu treba mijenjati puno češće.

Koliko često treba prati posteljinu?

Za portal Everydayhealth.com tri su dermatologa potvrdila da je najbolje prati posteljinu barem jednom tjedno. Jastučnice je najbolje mijenjati dvaput tjedno, posebno ako imate problema s aknama. Možda vam se to čini prečestim, ali imajte na umu da se na posteljini nakupljaju mrtve stanice kože, grinje i bakterije. Osim toga, različiti proizvodi koje koristimo za njegu kože ostavljaju - iako možda neprimjetan - ljepljiv trag na posteljini, koji privlači čestice prašine. Sada razmislite o tome koliko mnogo vremena provodite u krevetu izloženi takvom okruženju.

Što se može dogoditi ako prerijetko perete posteljinu?

Nakupljene grinje mogu izazvati napadaje astme i alergije, a studije pokazuju da nije neuobičajeno u krevetu pronaći i E. coli ili salmonelu, a to može voditi do vrlo neugodnih infekcija. Infekcije mogu izazvati i bakterije koje vaš ljubimac donosi u krevet ako mu dopuštate da spava s vama. Nadalje, vaš partner ili dijete provodi vrijeme u krevetu dok je bolesno to znači da će posteljina sigurno biti puna patogenih mikroorganizama. U takvim periodima još češće mijenjajte posteljinu, a s kreveta je skidajte polaganim i kontroliranim pokretima. Ako primjerice plahte brzinski strgnete s kreveta, klice se mogu raspršiti u okolni zrak, a zatim ih netko drugi može udahnuti i potencijalno se zaraziti.

Kao što je ranije navedeno, posteljinu je važno često prati i zbog zdravlja vaše kože. Na neopranoj posteljini više je otpadnih stanica kože i drugih nakupljenih ostataka koji mogu stvoriti plodno tlo za razvoj bakterija, gljivica i grinja. One mogu potaknuti ili pogoršati iritaciju i upalne procese na koži, te izazvati posebne neugodnostima kod onih koji imaju probleme poput ekcema, psorijaze ili akni.

Kako pravilno oprati posteljinu?

Operite posteljinu na visokoj temperaturi i osušite je u zagrijanoj sušilici ili vani na suncu. Ta kombinacija je najbolji način za ubijanje štetnih mikroorganizama. Dodatni korak koji možete poduzeti je korištenje izbjeljivača ili sredstva za dezinfekciju rublju za vrijeme ciklusa ispiranja.

Za optimalno zdravlje kože, posebno ako patite od stanje poput ekcema ili psorijaze ili općenito imate osjetljiviju kožu, važno je paziti i na to koju vrstu deterdženta koristite. Izaberite nježan deterdžent bez mirisa, koji neće izazvati iritaciju. Osim toga, izbjegavajte korištenje omekšivača jer često mirise i kemikalije koje mogu biti problematične za ljude s osjetljivom kožom, alergijama i kroničnim kožnim bolestima.

Na što pripaziti između dva pranja posteljine?

Na to koliko često trebate prati posteljinu može utjecati više faktora, a među njima su i vaše životne navike. Kako biste malo produžili vrijeme između dvaju pranja pripazite na ove stvari:

  • nemojte jesti u krevetu
  • skinite šminku i operite lice prije spavanja
  • tuširajte se prije spavanja
  • ne dopustite kućnim ljubimcima da spavaju u vašem krevetu
  • u krevetu nosite donje rublje i pidžamu
  • spavajte u hladnoj prostoriji kako biste smanjili znojenje

Ako razmišljate o potrošnji vode i energije, nemojte prati posteljinu čim je skinete, nego do napravite skupa s drugim kompletom kada prođe još jedan tjedan.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije