Koliko često zaista treba prati grudnjake? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koliko često zaista treba prati grudnjake? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koliko često zaista treba prati grudnjake? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
  • Objavljeno: Utorak, 11.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pojačano znojenje u predjelu grudi je česta pojava tijekom ljetnih mjeseci. Vaš grudnjak ne samo da podržava vaše grudi, već to mora činiti i u uvjetima visoke vlažnosti. Dakle, logično je da uz majicu ili tajice redovito perete i grudnjak. No koliko često to morate činiti, kako zbog zdravlja grudi tako i zbog zdravlja kože, donosimo u nastavku.

Zašto je važno prati grudnjak

Grudnjak je blizu mjesta na kojima se koža većine ljudi najviše znoji. Posljedično, tkanina grudnjaka skuplja znoj, prljavštinu i bakterije. Nošenje čistih grudnjaka svježeg mirisa ne samo da doprinosi zdravlju kože, već i povećava udobnost i samopouzdanje tijekom dana.

Koliko često stručnjaci preporučuju prati grudnjake

Ne postoje studije o najboljim higijenskim praksama kada je u pitanju pranje grudnjaka. Međutim, postoje dobre preporuke koje možete slijediti. I ne, vjerojatno ne biste trebali nositi grudnjak tjedan dana prije nego što ga operete. Dermatolozi preporučuju da se grudnjaci operu nakon svakih nekoliko nošenja kako bi se održala pravilna higijena i zdravlje kože. Iako na to može utjecati više faktora, trebalo bi ih oprati svaka dva do četiri nošenja.

Čimbenici koji utječu na to da trebate oprati grudnjak i češće uključuju razinu aktivnosti, godišnje doba (očito ćete se više znojiti u toplijim ljetnim mjesecima), vaš tjelesni miris, duljinu nošenja grudnjaka te proizvode koje nanosite na vaše tijelo, a mogli bi dospjeti na grudnjak, poput losiona i parfema.

Pravi način pranja grudnjaka

Prvi korak je pogledati upute za pranje na etiketi i slijediti ih. Generalno, grudnjake je najbolje prati ručno, blagim deterdžentom za rublje i hladnom vodom, osobito ako imaju podstavu. Ako ćete ih prati u perilici, prvo ih stavite u mrežastu vrećicu za rublje, što će im pomoći da zadrže oblik. Koristite hladnu vodu, blagi deterdžent i ciklus za osjetljivu odjeću. Na kraju grudnjake objesite da se osuše.

Osim toga, stručnjaci predlažu da grudnjake (i donje rublje) podvrgnete dodatnom ciklusu ispiranja, kako biste bili sigurni da nema ostataka deterdženta, koji mogu biti izvor iritacije kože.

Što bi se moglo dogoditi ako ne operete grudnjak nakon nekoliko nošenja?

Na redovo pranje grudnjaka možda ponekad zaboravite, pogotovo ako ne uočavate nikakve posljedice. Možda vam koža nije tako osjetljiva i do sada ste imali sreće. Određene stvari u vašem životu reguliraju dobro utvrđena pravila, poput vezanja sigurnosnog pojasa, ali ovo nije jedno od njih. Ako vam vaše trenutne navike pranja grudnjaka ne uzrokuju probleme, možda ne morate ništa mijenjati.

Ipak, neredovito pranje grudnjaka može utjecati na zdravlje vaše kože na nekoliko načina. Nakupljanje gore spomenutog znoja, mrtvih stanica kože i prljavštine na grudnjaku stvara okruženje pogodno za rast bakterija i gljivica, što dovodi do mogućih infekcija, kao što su folikulitis ili candida intertrigo.

Folikulitis je kožna infekcija koja se razvija u folikulima dlake i izgleda poput izbijanja akni. Uska odjeća koja se trlja o vlažnu, vruću kožu može oštetiti folikule dlake i stvoriti uvjete za infekciju. Candida intertrigo je infekcija kožnih nabora (kao ispod dojki) uzrokovana gljivicom. Ako primijetite bilo kakve znakove ovih infekcija, morat ćete češće prati grudnjake i obratiti se dermatologu ili liječniku.

Primijetili ste da vaši grudnjaci smrde? Prirodno prisutne bakterije na koži razgrađuju znoj i proizvode spojeve koji uzrokuju neugodan miris. Također možete primijetiti iritaciju i tragove trenja od grudnjaka navlaženog znojem koji trlja vašu kožu ili izbijanje akni od bakterija i prljavštine koji su začepili pore na tom području.

Kako produžiti vrijeme između pranja grudnjaka

Ako ne želite često prati grudnjake, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste produžili vrijeme između dva pranja:

  • nosite antiperspirant kako biste smanjili znojenje
  • grudnjak nosite rjeđe
  • držite se hladnijih okruženja kako biste ograničili znojenje.

Osim toga, stručnjaci preporučuju da ne spavate u grudnjaku. To je za mnoge žene nepotrebno jer dok ležite nema tolikog utjecaja gravitacije. Tada dajte svom tijelu priliku da se provjetri. Ako su vam grudi velike i smatrate da vam nošenje grudnjaka povećava udobnost noću, nosite grudnjak dok spavate.

Koliko često prati ostale grudnjake

Osim grudnjaka za svakodnevnu upotrebu, evo kako održavati higijenu sportskih grudnjaka te grudnjaka za dojenje.

Sportski grudnjaci

Znate što se događa u sportskim grudnjacima. Oni su tu da kontroliraju poskakivanje dok se znojite, a - ovisno o aktivnosti - možda ćete se znojiti puno. Sportske grudnjake treba oprati nakon svakog nošenja. Iznimka su lagane aktivnosti, poput istezanja ili regenerativnog treninga joge tijekom kojeg se niste puno znojili. Ako je to bio slučaj, možda ćete ih moći nositi još jednom.

Često pranje, iako je nužno, utječe na životni vijek sportskih grudnjaka. Jedno je istraživanje pokazalo da se podrška grudima nakon 25 pranja i jednako toliko nošenja od 60 minuta, smanjila. Samo pranje također narušava moć podrške sportskih grudnjaka. Iako ih nećete prati bez da ih nosite, rezultati govore o tome da pranje razgrađuje njihove potporne strukture. Za najbolje rezultate, slijedite upute za njegu na etiketi i imajte na umu da vaši sportski grudnjaci ne traju vječno - nabavite nove kada ustanovite da stari više "ne drže" dovoljno dobro.

Grudnjaci za dojilje

Ako dojite, znate koliko vam mlijeka curi iz dojki, pogotovo na početku. Iako ste možda iscrpljeni, pokušajte promijeniti grudnjak svaki dan ili svaka dva dana. S druge strane, pranje možete rastegnuti na svaka dva dana ako koristite jastučiće koji upijaju višak mlijeka. Osim toga, možete koristiti takozvani kolektor za mlijeko iz dojke iz koje trenutno ne dojite. Ne samo da će to spasiti vaš grudnjak od namakanja, već ovo mlijeko možete spremiti za kasnije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije