Svakodnevne navike koje pridonose starenju vaše kože, neke će vas iznenaditi

Svakodnevne navike koje pridonose starenju vaše kože, neke će vas iznenaditi

Svakodnevne navike koje pridonose starenju vaše kože, neke će vas iznenaditi
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ne samo da je vaša koža velik čimbenik kada je u pitanju vaš izgled, već ona ima i mnogo funkcija. Koža kontrolira temperaturu vašeg tijela, štiti od mikroba i mehaničkih povreda, no s godinama se i mijenja. Funckija slabi, a koža gubi sjaj i stanjuje se. Iako je proces starenja neizbježan, postoje određene mjere koje biste mogli uvesti kako biste usporili starenje vaše kože.

Prva stvar koje se morate držati je pravilna prehrana i redovito vježbanje, a u nastavku vam donosimo i upute za izbjegavanje svakodnevnih aktivnosti koje ste barem jednom radili, a sudjeluju u starenju vaše kože. Bitno je zapamtiti da njegovanje kože ne znači samo održavanje lijepog fizičkog izgleda, već vas štiti od raznih zdravstvenih rizika, poput raka kože.

Odlazite sa šminkom u krevet

Skidanje šminke prije odlaska u krevet zlatno je pravilo za vaše lice. Ako ju ne uklanjate, ne odstranite do kraja ili na pravilan način, posljedice su kritične, a s mladolikim izgledom možete se zauvijek pozdraviti. Mnogi stručnjaci i dermatolozi savjetuju da prvo upotrijebite sredstvo za skidanje šminke, zatim sredstvo za čišćenje lica i rutinu završite hidratantnom kremom.

Kada već govorimo o negativnom utjecaju šminke na kožu, nikada ju ne biste smjeli dijeliti ni s kim i svakako odaberite šminku koja najbolje odgovara vašem tipu kože. Čest problem kod nekih pojedinaca je korištenje proizvoda koji im isušuju kožu.

Imate lošu rutinu spavanja

Prema stručnjakinji za njegu kože i estetičarki Renée Rouleau, vaše navike spavanja mogu biti glavni uzrok bora. Rouleau je objasnila da način na koji naslanjate lice na jastuk, može negativno utjecati na vašu kožu. Preporučuje da, ako spavate na boku, glavu stavljate na donji kut jastuka, jer je izuzetno čvrst. Osim toga, postoje i jastuci posebno dizajnirani za spavanje na boku.

Pušenje

Ne samo da pušenje negativno utječe na vaše srce i pluća, već može prerano ostariti vašu kožu i učiniti vas puno starijima. Pušenje uzrokuje bore, opuštenost i sivu nijansu vaše kože. Pušač u srednjim godinama može imati isti naboran izgled kao i stariji, 60-godišnji nepušač. Naime, ako pušite 30 cigareta dnevno, možete izgledati staro 84 godine kada imate 70 godina.

Ne koristite kremu za sunčanje

Bore su normalan proces kako starite. Ako ne koristite kremu za sunčanje, zbog bora možete izgledati mnogo starije od svoje stvarne dobi. Ultraljubičaste zrake koje upijaju previše sunca mogu smanjiti elastičnost vaše kože, što dovodi do bora i opuštenosti, ali i izazvati rak kože. Sudržite se od odlaska u solarij i vodite računa o ukupnom vremenu provedenom na suncu. Ograničite svoje vrijeme tijekom podnevnih sati kada je sunce najintenzivnije. Nosite zaštitnu odjeću i sunčane naočale te obavezno koristite kremu za sunčanje sa SPF 15 ili više.

Često trljate oči

Kada se osjećate pospano ili preumorno, uobičajeno je staviti ruke na oči i početi ih trljati. Problem je u tome što svoju kožu zapravo možete izložiti stresu ako previše trljate oči. Prema Aristocrat Plastic Surgery, toliko mnogo dnevnih aktivnosti može uzrokovati napor, kao što je vožnja, rad računalu, previše čitanja i još mnogo toga. Trljanje može uzrokovati prilično velike bore.

Pijete iz slamke

Iznenađujuće, samo korištenjem slamke za ispijanje pića možete razviti bore na licu. Takve bore najčešće se pojavljuju oko područja vaših usta. Ako često pijete iz boce, umjesto iz čaše, starenju bi moglo pridonijeti i to. Naravno, ako povremeno protrljate oči, to je u redu.

Jedete previše šećera

Šećer može uzrokovati bore, opuštenost kože, pa čak i tamne mrlje. Nutricionist Andrew Nish, opisao je odnos između starenja i konzumacije šećera te rekao "ako ogulimo bananu i ostavimo ju na pultu 24 sata, ona će dobiti smeđu boju. Ono što se događa je da šećeri u toj banani reagiraju s proteinima, uzrokujući reakciju posmeđivanja." Potpuno ista reakcija događa se u našim tijelima. Mi posmeđujemo iznutra prema van. Prevelike količine šećera sigurno će se odraziti na vašoj koži.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije