Ponekad želite 'pobjeći' od obitelji, djece, muža? Isprobajte ovaj izazov

Ponekad želite 'pobjeći' od obitelji, djece, muža? Isprobajte ovaj izazov

Ponekad želite 'pobjeći' od obitelji, djece, muža? Isprobajte ovaj izazov
  • Objavljeno: Srijeda, 09.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zašto sve više čitamo o tome da mame žele "bijeg od obitelji", vrijeme za sebe, da nisu zadovoljne svojim životom, da su premorene, da žele više? Možda problem leži u našim očekivanjima i predodžbama koje nam se nameću o roditeljstvu. Roditeljstvo bi trebalo biti nešto najdivnije i pružati potpuno ispunjenje u životu žene. Trebalo bi biti lako i predivno. Međutim, mnoge mame su umorne, prenatrpane obavezama i nemaju vremena za sebe. Upravo tu leži ključ sve većeg nezadovoljstva mama.

Mama koja nije preopterećena nije baš dobra mama?

Upravo preopterećenost svakodnevnim obavezama zajedno sa sposobnošću da se nose sa stresom i premor postali su mjerila po kojima mame same sebe procjenjuju, odnosno daju si vrijednost. A smatraju da ih prema tome i drugi procjenjuju. Umjesto da traže izlaz, one se vrte u krugu opterećenosti jer mama koja nije opterećena, nije baš dobra mama.

Radeći svakodnevno kao automat, obavljajući jedne te iste aktivnosti poput slaganja veša, pranja suđa, čišćenja i sl. bez uvođenja i onih aktivnosti koje pružaju veselje, zadovoljstvo i opuštanje dolazi do razvoja anksioznosti, problema s koncentracijom, iritabilnosti, nervoze. A razlog leži u tome da postajemo tjeskobni kada se ne zabavljamo. Baš zato je mamama potrebno vrijeme za sebe. Vrijeme u kojem će se moći posvetiti samo sebi i onome što ih uveseljava. To će im pružiti priliku da se bolje povežu sa svojim osjećajima i potrebama. Da bolje sagledaju izazovne situacije i lakše pronađu rješenja za probleme koji ih muče.

Utrka za još, više, bolje

Zabava, odmor i relaksacija trebale biti sastavni dio svakog dana. Jer kada to maknemo iz života, a to se vrlo često događa, tada dolazi do negativnih promjena u raspoloženju koje utječu na cijelu obitelj i samo produbljuju nezadovoljstvo i obiteljske trzavice. Međutim, umjesto toga, na njihovo mjesto je došla utrka za još, za više, za bolje. Više dječjih aktivnosti, veći stanovi, bolji automobili, više posla zbog veće zarade kako bi više toga mogli kupiti. Mogli bismo slobodno reći da smo hipnotizirani uvjerenjem KADA - JOŠ. Kada još to zaradim, kada još to kupim, kada još to napravim bit ću zadovoljan. Međutim, vrtimo se u krugu u kojem taj još nikako da uhvatimo i stalno se vrtimo u krugu nezadovoljstva s onim što SADA imamo.

Pa kako u društvu koje stalno živi za sutra, biti u trenutku? Pa evo jedan izazov za mame.

  1. Zabilježite doba dana kada ste najzaigranije i najveselije.
  2. Zabilježite koje su to aktivnosti koje vas uveseljavaju.
  3. Upišite te aktivnosti u obiteljski raspored i prilagodite ga. Baš kao što upisujete posjete zubaru ili doktoru.
  4. Svaki dan prije spavanja zabilježite 3 do 5 stvari koje su vam uljepšale dan (dječji osmjeh, razgovor s prijateljicom, suprug koji je složio suđe i sl.)
  5. Odredite prioritete. Napišite što vam je važno. To će možda značiti da više nećete dijete voziti na drugi kraj grada na neki trening zbog kojeg ne možete imati zajedničku večeru ili piće s prijateljicom.
  6. Razgovarajte s ukućanima o promjenama koje unosite u obitelj i objasnite im zašto. Tako ćete kao obitelj puno lakše doći do rješenja i adekvatnih kompromisa.
  7. Izađite iz zone komfora i zauzmite se za sebe na poslu. Ne dozvolite da vas zatrpavaju poslom u zadnji čas ili samo zato jer znaju da ćete to odraditi bolje nego vaši kolege. Često vam to rade baš zato jer ste jednom popustili i uzimaju si za pravo da vam to stalno rade jer vi se ne bunite.

Roditeljstvo može biti ispunjavajuće, veselo i bez stresa. Ali na vama je da odaberete taj put majčinstva i njime krenete.

Piše: Iva Brčić, mag. educ. soc./educ. phil., certificirana edukatorica programaThe Happiest Baby

Vitashop

Najnovije

Najčitanije